Хмельничанки порушили закон на виборах і були засуджені. Що кажуть експерти?

Хмельничанки порушили закон на виборах і були засуджені. Що кажуть експерти?
Дві жінки, два комплекти бюлетенів, два покарання. Хмельничанки, які порушили виборче законодавство, були засуджені до трьох років позбавлення волі. Хоча й з іспитовим терміном. Резонансний вирок, який може мати досить цікаве продовження.

Місцеві вибори завершилися ще в листопаді минулого року. Та простим оголошенням остаточних результатів та іншими церемоніальними процедурами все не завершилося. Та й про виборчий процес усі вже підзабули. Знову повернутися до цієї теми змусило досить резонансне покарання за порушення виборчого законодавства двома жінками у Хмельницькому.

Нагадаємо, що під час першого туру місцевих виборів у Хмельницькому 67-річна жінка, яка була ще й спостерігачем, хотіла проголосувати за себе і за свого внука. Член виборчокму навіть видала їй два комплекти бюлетенів. В усіх них виборець поставила відмітки і хотіла вже кидати до урни. Та інші члени ДВК зуптнилт її та викликали поліцію.

Умовне покарання

Відео дня

Обидві були визнані судом винними у вчинені кримінального правопорушення і отримали за це покарання. Виборець і спостерігач водночас – 3 роки позбавлення волі з іспитовим терміном в 1 рік та позбавленням права упродовж 2 років перебувати членом виборчої комісії чи офіційним спостерігачем на виборах. Аналогічне покарання, але з іспитовим терміном на 3 роки, отримала й член ДВК, яка дала бюлетені.

Якщо протягом іспитового терміну ці жінки не вчинять ніякого кримінального правопорушення, то судимість у них рахуватиметься як погашена. Тому обидві порушниці повинні найближчим часом намагатися обходити стороною всіх і все, що може мати натяк на злочин. У прокуратурі «ВСІМ» повідомили, що контролюватимуть засуджених і у випадку порушення ними закону, відразу помістять їх за грати. Саме це передбачає вирок. Така новина відверто здивувала експертів, з якими про дану ситуацію розмовляли «ВСІМ».

Недосконале законодавство

Юристи подібного у своїй практиці не пригадують. Та не вважають, що це може дати якісь позитивні наслідки. Мовляв, виборче законодавство в Україні далеко недосконале і вже на наступних виборах ці жіночки можуть спокійно подавати документи, щоб стати членами ДВК.

- Довідку про несудимість не вимагається у членів виборчих комісій. Припустимо, що одна з цих жінок захоче працювати на виборах. І якщо ніхто не повідомить про її непогашену судимість та заборону, то вона може брати участь роботі комісії. Скоріш за все, ніхто цього й не перевірятиме особливо, - розповідає «ВСІМ» юрист «Подільської правової ліги» Юрій Сергійчук.

Також юрист вважає, що подібне покарання є простою умовністю. І в майбутньому подібне, скоріш за все, не стане якимось уроком. Хоча й погоджується, що таке рішення суду дійсно можна назвати певною диковинкою.

Відчуття безкарності

Дещо інша думка в громадського активіста Андрія Попика. Хоча й він теж погоджується з тим, що подібний вирок не стане уроком на майбутнє для інших.

- Добре, що суд застосував звільнення від відбування покарання з випробуванням, бо не бачу суспільного сенсу, аби "саджати їх у в'язницю". Ці люди не становлять таку суспільну небезпеку і не потребують виправлення саме в умовах ув'язнення, - розповідає «ВСІМ» координатор громадської мережі «ОПОРА» у Хмельницькій області  Андрій Попик. - Одна з основних причин свідомого порушення вибочого законодавства лежить в усвідомленні людьми того, що за це нічого не буде. По аналогії з правилами дорожнього руху. Люди переходять у невстановлених місцях дорогу, тому що розуміють, що ніхто їх не оштрафує за це.

Виходить, якщо у 2017 році хмельничани знову йтимуть до виборчих дільниць, щоб реалізувати своє право вибору, то не виключено, що бюлетені їм видаватиме одна з цих двох жінок.

Задоволення від вироку

- Я вперше про це чую від вас. Пригадую, що подібне траплялося ще під час президентських виборів у 2004 році. Та й тоді такого покарання ніхто нікому не призначив, - ділиться із «ВСІМ» голова Хмельницького територіального відділення Комітету виборців України Юрій Ануфрієв. – Вважаю, що давно потрібно було так вчинити із порушниками закону. Скільки ж можна ще це терпіти?

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    закон один для всіх, вони не мусили цього робити. Але хто досконало знає ці всі моменти законодавства. Вони щодня там законотворчістю займаються, а нам лише сидіти і вчити  ті дурноватіф правки - поправки.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up