Точка зору: «Тут пам’ятаю, тут – ні. Так не буває?»

Точка зору: «Тут  пам’ятаю, тут – ні. Так не буває?»

Пам’ятаєте «дискусію» на цю тему у комедії «Джентльмени удачі»?  Імітуючи часткову втрату пам’яті, герой Євгена Леонова намагався втертися в довіру до викрадачів золотого шолома Олександра Македонського. І хоча один з них таки поставив під сумнів доволі дивні метаморфози з пам’яттю «Доцента», той своїм авторитетом їх швидко розвіяв.

Отже, «тут пам’ятаю, тут - ні» таки буває. І не лише у кінокомедіях.

Яскравим доказом цьому є численні, майже кіношні, перипетії навколо будівництва за адресою вул. Прибузька, 5/1 (комплекс «СПОРТСІТІ»). Чого тут не було –  і судові рішення, і викрадення частини паркану, і бурхлива (часто аж занадто) діяльність так званих «громадських активістів», купа «викривальних» матеріалів у ЗМІ та соціальних мережах від них.

Ось така, варта кращого застосування, наполегливість «активістів» стосовно лише одного об’єкта будівництва підштовхнула до глибшого вивчення ситуації. Бо ж складається враження, що більше проблем у місті немає. Лише одне-єдине будівництво.

І ось що виходить!

До «активістів» долучилося Управління Держархбудінспекції у Хмельницькій області,  яке скасувало дію семи містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки у м. Хмельницький по вул. Прибузька, 5/1. Сталося це вже після того, як забудовник зареєстрував декларацію про початок виконання будівельних робіт від 19.01.2016 р. за № ХМ 083160200251 та декларацію про початок виконання будівельних робіт від 11.02.2016 р. за № ХМ 083160421609 і розпочав самі підготовчі та будівельні роботи по будівництву багатоповерхового житлового будинку з вбудовано-прибудованим спортивно-оздоровчим комплексом та паркінгом (тобто прямо передбачено здійснення будівництва об’єкту спортивно-оздоровчого призначення).

Щоправда у суді першої інстанції Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Хмельницькій області не змогло довести правомірності своїх дій.

Проте, отримало активну підтримку своїх дій з боку міськради вже на стадії судової апеляції.

Основний аргумент противників будівництва на Прибузькій, 5/1 – цільове призначення земельної ділянки, яка знаходиться в рекреаційній зоні і тому не мала та не може бути в подальшому  відведена під будівництво житла.

Звернемося до генерального плану міста Хмельницького, який затверджений рішенням дев'ятнадцятої сесії Хмельницької міської ради №4 від 06.08.2008 р. При цьому план зонування території м. Хмельницького був затверджений рішенням п'ятої сесії Хмельницької міської ради №25 від 30.03.2011 р.

Згідно з генеральним планом та планом зонування території міста Хмельницького, переважна більшість земель в межах вулиць Свободи, Прибузька, Старокостянтинівське шосе та Зарічанська дійсно перебувають у зоні рекреаційного призначення (на графічному витязі із генерального плану міста Хмельницького, який можна знайти на сайті міської ради, зона рекреації позначається синім кольором).

Разом з цим, рішенням сорок восьмої сесії Хмельницької міської ради №94 від 04.03.2015 р. затверджено проект розміщення житлово-громадської забудови на короткостроковий період до 2020 року, з наступним оновленням генерального плану та коригуванням плану зонування території міста.

Відповідно до плану зонування території Хмельницького (коригування), який є у складі цього проекту, земельна ділянка на вул. Прибузькій, 5/1 відноситься до вторинної зони ділової, громадської та комерційної активності районного значення (Ц-2), на якій дозволяється здійснення багатоквартирного житлового будівництва.

Вказане добре видно на графічному витязі з плану зонування території м. Хмельницького (коригування), який є у складі вже затвердженого проекту.

Те, що цей факт не є аргументом для «громадських активістів» не дивує зовсім. А ось дії міської ради починають дивувати і нагадувати перший абзац статті.

«Чому?» – запитаєте Ви. Зараз зрозумієте.

Подивимося на нашу зону рекреації за допомогою Публічної кадастрової карти України. Відповідно до інформації, що міститься у ній, земельні ділянки з кадастровими номерами 6810100000:03:004:0146, 6810100000:03:004:0143, 6810100000:03:004:0144, які начебто розташовані у зоні рекреаційного призначення, мають цільове призначення: 02.03 – для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку, а земельна ділянка з кадастровим номером 6810100000:01:002:0004 має цільове призначення 03.01 – для будівництва та обслуговування будівель органів державної влади та місцевого самоврядування.

Спробуємо знайти одну із цих земельних ділянок за кадастровим номером в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Вимальовується досить цікава картина.

Знаходимо на сайті Хмельницької міської ради рішення п’ятдесят третьої сесії міської ради №28 від 23.09.2015 р.

Тобто, міська рада ще у 2015 році своїм рішенням надає у постійне користування земельні ділянки по вул. Зарічанська, 3/3-А, вул. Зарічанська, 3/3-Б, вул. Зарічанська, 3/3-В  – для будівництва і обслуговування багатоквартирних житлових будинків. Саме у тій частині міста, яка, за логікою Хмельницької міської ради, розташована у так званій рекреаційній зоні.

Більше того, Хмельницька міська рада уже діючого скликання своїм рішенням №63 від 25.01.2017 р. передає згадані земельні ділянки в оренду вже іншим юридичним особам під виглядом державно-приватного партнерства. Для чого ж, ви думаєте? Правильно, для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку.

Так, додатком до рішення сесії міської ради від 25.01.2017 р. №63 викладено Список юридичних осіб, яким припиняється право користування земельними ділянками та юридичних осіб, яким надаються земельні ділянки в оренду в рамках державно-приватного партнерства

Згідно з вказаним Списком, земельні ділянки по вул. Зарічанська, 3/3-А, вул. Зарічанська, 3/3-Б, вул. Зарічанська, 3/3-В належать до земель житлової та громадської забудови та мають цільове призначення 02.03 – для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку, і аж ніяк не можуть відноситись до зони рекреаційного призначення.

Відповідно до Класифікації видів цільового призначення земель, затвердженої наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 23.07.2010 р. №548, код 02.03 (будівництво і обслуговування багатоквартирного житлового будинку) – відноситься до земель житлової забудови, а код 03.01 (будівництво та обслуговування будівель органів державної влади та місцевого самоврядування) – до земель громадської забудови. Разом ці землі складають групу земель житлової та громадської забудови (Секція B Класифікації).

Зазначене не узгоджується із планом зонування території м. Хмельницького, пунктом 5.6 розділу 5 якого передбачено, що переважними видами забудови ділянок, які належать до зони Р-2 (Зона зелених насаджень загального користування) є: розміщення зелених насаджень загального користування (лісопарки, парки, сади, сквери, бульвари); рекреаційні установи (готелі, мотелі, кемпінги, будинку відпочинку, пансіонати, інші об’єкти обслуговування відвідувачів); місця короткочасного відпочинку з відповідним обладнанням; пляжі з відповідним обладнанням; малі архітектурні форми благоустрою; спортивні майданчики, стадіони, спортивні заклади.

Згідно з Класифікацією видів цільового призначення земель, землі рекреаційного призначення мають загальний код: 07 та відносяться до Секції Е.

Тобто, там пам’ятаю про рекреацію, а тут – ні.

Виходить, що на сьогоднішній день Хмельницька міська рада не хоче бачити усіх змін та оновлень містобудівного законодавства на місцевому рівні, у тому числі і прийнятого нею, рішення сорок восьмої сесії №94 від 04.03.2015 р., яким затверджено проект розміщення житлово-громадської забудови на короткостроковий період до 2020 року, з наступним оновленням генерального плану та коригуванням плану зонування території міста. Або ж орган місцевого самоврядування протиправно, з грубими порушеннями вимог чинного містобудівного законодавства, поза аукціонами надає земельні ділянки по вул. Зарічанська, 3/3-А, вул. Зарічанська, 3/3-Б, вул. Зарічанська, 3/3-В приватним юридичним особам під будівництво багатоквартирних житлових будинків у рекреаційній зоні.

Картина вимальовується, м’яко кажучи, дуже дивна. Бо з одного боку, міська влада фактично бореться з тим, хто на підставі її ж рішень (мова про орган влади, а не про прізвища) отримав право здійснювати свою діяльність, вклав чималі кошти у початок будівництва, розпочав і проводить його на даний час, будуючи, серед іншого, явно не зайвий для нашого міста об’єкт спортивної інфраструктури. А з другого – виділяє такі ж самі ділянки під житлове будівництво іншим юридичним особам, впритул не помічаючи очевидних, на її ж, влади, думку, порушень чинного законодавства.  

То, де ж тоді логіка і справедливість?

 

Автор - Євген Бай

на правах реклами 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО Від читача 13:36 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети» 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики 09:37 На Хмельниччині збили 2 «шахеди». Без постраждалих і руйнувань 09:06 У Шепетівці затримали місцевого за крадіжку. Він намагався втекти з області 18:08 «Буде оберігати своїх дівчаток». У Хмельницькому попрощаються з Олександром Перцем 17:39 Хмельничанка просить встановити світлофор з кнопкою для пішоходів на Панаса Мирного 16:45 Хмельничанин вимагав 100 тисяч гривень неіснуючого «карткового боргу», — прокуратура 16:17 Хмельницькі синоптики попереджають про заморозки 15:39 «Хмельницькводоканал» шукає працівників (СПИСОК ВАКАНСІЙ)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up