Хто і як має прибирати Хмельницький

Хто і як має прибирати Хмельницький
До восьмої години ранку Хмельницький має «сяяти». Для цього вночі і вдень працюють сотні людей. Вулиці поділені на умовні території, а кожен смітник має свого хазяїна. Так легше, адже всі знають за що відповідають.

У Хмельницькому триває місячник санітарної очистки та благоустрою. Таке розпорядження підписав виконуючий обов’язки міського голови Костянтин Чернилевський. До 5 квітня з граблями на вулиці виходять працівники різних підприємств, установ, організацій. Особливо тішить активність нашої молоді, яка долучається до весняного прибирання.  Такі грандіозні заходи проводяться лише двічі на рік. Але «місячник» проходить і все стає на свої місця - люди смітять, а двірники метуть. Давайте ж розберемося, хто і де прибирає місто кожного дня.

Кожному своє
Зупинки громадського транспорту і території навколо них закріплені за перевізниками, комунальним підприємством «Електротранс», управлінням торгівлі. Однак, можливо, ненадовго. Управління транспорту вже підняло питання про передачу зупинок управлінню ЖКГ. Поки що це тільки плани. Від цього нічого не зміниться для власників торгових точок, розміщених на зупинках. Вони як прибирали прилеглі території, так і продовжуватимуть це робити поки не припинять здійснювати на цих місцях свій бізнес. 

Поскаржитися на засмічені вулиці хмельничани можуть в управління екології та контролю за благоустроєм міста за тел. 65-35-76. 

Відео дня
blockquote>

За прибудинкові території, фасади будинків, контейнерні камери в будинках, входи у під’їзди відповідають житлово-експлуатаційні контори, комунальне підприємство ЖКК «Будівельник», товариство з обмеженою відповідальністю «Житлово-експлуатаційне об’єднання», ОСББ.  Парки та сквери доглядає комунальне підприємство по зеленому будівництву і благоустрою міста.  А на пішохідних частинах хазяйнують всі. Є території біля проїжджої частини, які прибирають співробітники комунального підприємства по будівництву, ремонту та експлуатації доріг та «Спецкомунтрансу».  Але немала частина роботи припадає на власників кафе, магазинів, кіосків. Вони мають доглядати за центральними вулицями, де розміщено найбільше закладів для розваг та відпочинку.     Прибирання міських територій в районах приватної забудови здійснюється їх власниками в межах будинковолодінь до проїжджої частини вулиці. Контролює всі ці процеси управління екології та контролю за благоустроєм міста.

 

Шукають хазяїнів

Є території в Хмельницькому, де місяцями не працювали люди з граблями та віниками. Чому? А тому що у Хмельницькому існують ні за ким незакріплені території, які ніхто не повинен прибирати. Це так звані «білі плями». 

- Якщо ділянка не прибирається 5 років, це не означає, що вона нічия. Вона належить чи громаді міста, чи фізичній особі, яка з тих чи інших причин не доглядає за нею. Це можуть бути покинуті житлові будинки у приватну секторі або ж навіть ділянка в центрі міста, яка, так сталося, не прикріплена до жодного з прилеглих будинків. Є такі площадки навіть по Кам’янецькій, - каже начальник управління житлово-комунального господарства Віктор Чапайда.

По мірі можливості, за словами Віктора Чапайди, їх все ж прибирають працівники ЖЕКів. Але їм за це не доплачують. Щоб позбутися такої «болячки», комунальні служби міста готують перелік закинутих ділянок. Їх планують  закріпити  за певними підприємствами чи організаціями, яких зобов’яжуть наводити там лад. Таким чином можна буде зекономити бюджетні кошти. Над цим працюють уже рік. Рішення планують підготувати не пізніше кінця поточного року. Але спершу мають визначити, скільки потрібно коштів на прибирання «пустирів».

Забруднювачів карають

Комунальні служби інформують, що деякі мешканці нашого міста створюють йому погану репутацію, адже захаращують його околиці й лісосмуги, садові товариства та гаражні кооперативи відходами, а в деяких місцях навіть організовують стихійні сміттєзвалища. Щороку спеціальна комісія виявляє декілька несанкціонованих звалищ у рівних мікрорайонах. Якщо винуватця не знаходять, то комунальні служби прибирають їх самі.  В управлінні екології та контролю за благоустроєм міста повідомили, що з початку року по факту виявлення стихійних смітниках складено 9 актів.

За неналежне утримання території  10 людей заплатили штраф. Це і підприємці, які не прибирають навколо своїх кіосків, магазинів чи  кафе, і власники будинків, гаражів, земельних ділянок, які довели своє господарство до стихійного сміттєзвалища. Останніх, до речі, дуже важко притягнути до відповідальності. Якщо підприємців можна «зловити» на робочому місті чи за допомогою податкової, то того, хто «забуває» доглядати своє подвір’я, покарати важко. Адже, як повідомили «ВСІМ» в управлінні екології та контролю за благоустроєм міста, часто власник живе не в приватному будинку за місцем прописки.Тоді його доводиться шукати місяцями, а той й роками через міліцію та БТІ. 


Нагадаємо, сайт vsim.ua розпочав проект «Чистий Хмельницький».  

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • prostoone

    Хто підкаже, а куди подівалися урни з зупинок? Їх колись так багато було, оранжевенькі такі.

    Анонім reply prostoone

    не тільки урни з зупинок зникли. пропали придорожні зелені такі висіли на стовпах та на деревах з металу.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up