У Хмельницькому працює 17 амбулаторій сімейної медицини. Як обслуговують хмельничан

У Хмельницькому працює 17 амбулаторій сімейної медицини. Як обслуговують хмельничан
  • З 1 січня хмельничан приймають за новими адресами. На прийом до терапевта чи педіатра містяни ходять в амбулаторії. 
  • Зараз у Хмельницькому відкрили вже 17 таких медзакладів. Ще 6 - на ремонті. 
  • Та в управлінні охорони здоров'я кажуть, як фінансувати сімейну медицину в державі ще не вирішили. 

Ще з нового року у Хмельницькому взялись за поліклініки, дільничних терапевтів та педіатрів. Поступово їх переводять у амбулаторії сімейної медицини. Вони, у свою чергу, підпорядковуються центрам первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД). Таких у місті створили два. Один знаходиться на базі поліклініки № 1, інший - в приміщенні філії дитячої поліклініки у Дубовому. Таким чином, планують відділити первинну ланку медицини від вторинної. 

До липня хмельничани мали обрати свого сімейного лікаря. Планувалось, що після цього вони зможуть заключити з ними договори. Та відповідний законопроект досі не підтримали у Верховній Раді. А підписання угод відтермінували до 2018 року. Той, хто обрав свого лікаря, може відвідувати його. А тим, що ще не визначились, у кого обслуговуватись, признчили відповідно до прописки. 

700 працівників на 23 амбулаторії

За два роки у місті має запрацювати 23 амбулаторії. 8 з них вже функціонують на базі чотирьох міських поліклінік, по 2 у кожній. 9 амбулаторій розкидані у різних мікрорайонах міста. Ще шість приміщень, у які пізніше переїдуть амбулаторії, зараз ремонтують.

Відео дня

- На Волочиській, 6 має бути амбулаторія, але там вже виділено кабінет, де приймає сімейний лікар і педіатр. На Ружичній закінчуємо ремонт. Дві амбулаторії на Зарічанській ще в процесі. На Залізняка зависла амбулаторія, бо ніяк з експертизою не закінчать. Має бути також на Кам’янецькій, 76, там проходить виготовлення проектно-кошторисної, але ремонт перенесемо на наступний рік. Ще має бути на Подільській, де дитяча стоматологія. Але зараз ми ремонтуємо кабінети під неї в дитячій поліклініці, тоді перенесемо, а замість неї буде ще одна амбулаторія, - розповідає vsim.ua начальник управління охорони здоров’я Борис Ткач.

Нічого не змінилось?

Аби потрапити на прийом до сімейного лікаря містяни мають взяти талончик в реєстратурі амбулаторії або записатись через електронний сервіс Medics. Вже тоді вони можуть йти до своїх терапевтів і просити направлення до вузькопрофільних спеціалістів, таких як кардіолог, окуліст чи гастроентеролог. Та в управлінні охорони здоров'я запевняють, що сімейні лікарі мають достатньо знань, аби проконсультувати пацієнта, а вже при потребі направити його до інших лікарів. Кажуть і про те, що люди з хронічними хворобами можуть і надалі звертатись одразу до своїх лікарів. 

- Сімейний лікар може подивитись горло, послухати. Є можливість зробити кардіограму. Також розписаний графік, коли лаборант приїздить і забирає аналізи. Є глюкометри, якими можна виміряти рівень цукру в крові, також є пульсоксиметри, які вимірюють рівень кисню. Планувався виїзд вузьких спеціалістів, але воно поки себе не виправдало. Бо ми знімаємо його з поліклініки, а до нього приходить лише 3-4 людини, - пояснює Борис Ткач.

Фінансування поки нема

В управлінні охорони здоров’я кажуть, що Верховна Рада досі не прийняла законопроект стосовно медичної реформи. Мовляв, поки відстрочили все до січня 2018 року. Чи зміниться обслуговування сімейними лікарями після прийняття закону, поки говорити не беруться. 

- В державі дуже багато різних поглядів. В плані сімейної медицини як такої не сперечаються, вирішено, що вона має бути. Але рішення стосовно фінансування та укладання договорів з лікарями ще не прийняли. Зараз люди ще можуть спробувати обслуговуватись у різних лікарів і вибрати того, що найбільше підходить, - каже Борис Ткач.

Зараз амбулаторії фінансуються частково з державного бюджету, а частково з місцевого. Пізніше планується, що на кожного пацієнта держава виділятиме фіксовану суму. Раніше йшлося про те, що це буде 210 гривень. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анна Островська

    в Європі перш ніж піти до вузького спеца, йдуть до сімейного лікаря. а в нас бігом біжать і черги створюють.
  • Леонид Наседкин

    Красивые сказки рассказывают! Покажите мне хоть одного врача,который знает все болячки.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області 20:48 Де в Хмельницькому не буде світла 23 квітня (АДРЕСИ) 20:21 Школярі з Хмельницького зустрілися з американським режисером та обговорили проблему булінгу 19:38 1,4 мільярда на сміття. Головне з інвестиційної програми «Спецкомунтрансу» Від читача 12:08 РЕПЕРФУЗІЙНОМУ ЦЕНТРУ КНП «ХОССЦ» у м.Хмельницький – 3 роки! 19:08 У Хмельницькому патрульні знайшли наркотики у пасажирки авто 18:23 Бійка у розважальному закладі Шепетівки закінчилась реанімацією 17:42 На Хмельниччині оголосили підозру чоловіку, який відрубав голову собаці 17:09 Зеленський вручив орден «Золота Зірка» дружині полеглого Героя Руслана Пруса 16:46 Померла 8-річна Каріна з Кам’янця. Рідним треба допомога photo_camera 16:16 За необережне вбивство двох лісівників житель Шепетівщини отримав вирок 15:41 У Хмельницькому не знайшли підозрюваного, який причетний до отруєння собак 15:16 Хмельницьку обласну службу зайнятості очолив новий керівник 14:46 У Симчишина найвища: рейтинг зарплат мерів сусідніх міст (ІНФОГРАФІКА) 14:21 На Хмельниччині викрили священника УПЦ МП, який вихваляв путіна перед вірянами 13:36 На Хмельниччині водій переконував суд, що прикидався п'яним перед поліцейськими 12:52 У Кам'янці на смерть збили пішохода 12:13 На Хмельниччині запустили ще один комплекс зважування вантажівок 11:11 Смертельна ДТП на Хмельниччині: водій «ВАЗу» влетів у дерево 10:35 Готуємося до Великодня: де купити смачні паски та інші частування для святкового столу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up