Дівчинка, яка заразилась на правець, досі в комі. Лікарі розповіли, як вберегти дітей

Дівчинка, яка заразилась на правець, досі в комі. Лікарі розповіли, як вберегти дітей
  • Батьки і лікарі в паніці. 7-річна Вікторія підхопила смертельну хворобу. 
  • Дівчинка заразилась правцем через звичайну рану.
  • Щоб врятувати дитині життя, хмельницькі медики замовили спеціальну сироватку з МОЗу. Бо у Хмельницькому, як виявилося, такої немає.
  • Лікарі кажуть, це вже третій випадок за останніх кілька років. Причина - батьки відмовляються від щеплення.

Семирічна Віка - у комі. Лікарі називають цей стан медикаментозним сном. Дитину підключили до апарату штучного дихання, їй час від часу знімають спазми. Дівчинка заразилась смертельною хворобою через звичайну рану. У неї виявили правець.

Заразилась через поріз

За день до “першого дзвоника” дівчинка порізала голову шматком шиферу. Мама Вікторії працює сільським фельдшером. Вона і самостійно надала медичну допомогу. Жінка не уявляла, чим може обернутись для дитини звичайна рана. Зараз Віка знаходиться у реанімаційному відділенні міської дитячої лікарні. Її стан здоров’я залишається важким. 

 Чому дитина заразилась правцем, розповіла лікар-епідеміолог Хмельницького лабораторного центру Лариса Калінер. За її словами, збудником хвороби є правцева паличка, яка знаходиться в грунті. Найбільш забруднені грунти - у південних і південно-західних областях.

Відео дня

- Збудник хвороби переважно може потрапити при пораненні нижніх кінцівок - проколола ногу, порізалась колоском від пшениці. В цьому випадку дитина поранилась черепиною з даху, на якій теж могли бути залишки грунту. Чим ближча травма до центральної нервової системи, тим менший інкубаційний період і може настати важка форма правцю, - пояснила Лариса Калінер. 

Дитині вчасно ввели протиправцеву сироватку, яку передали з МОЗу. Медики поки не роблять прогнозів щодо стану дівчинки, але кажуть, якби було протиправцеве щеплення, захворювання можна було б уникнути. 

Стан дитини лікарі кваліфікують як важкий

Що таке правець і як вберегтися 

Правець – інфекційне захворювання, яке вражає нервову систему. Хвороба у багатьох випадках може призвести до смерті. Захворіти можуть всі, як дорослі, так і діти. Лікарі переконані, що профілактичні щеплення можуть запобігти хворобі.

За підрахунками педіатрів і сімейних лікарів, в місті близько 60% дітей не мають необхідних щеплень. Тоді як норма для вакцинації складає більше 90%.

Протиправцева вакцина входить до обов’язкових щеплень, які необхідно робити дітям з двох-трьох місяців. Вводять її внутрішньом’язово. Лікарі наголошують, щеплення слід робити обов’язково і додають, протиправцевих вакцин для цього достатньо. Зі слів начальника управління охорони здоров’я Бориса Ткача, зараз у Хмельницькому є протиправцеві вакцини анотоксину індійського виробництва для профілактичного щеплення. 

Вони як є як в поліклініках, так і в амбулаторіях. Для дітей вакцинація проти правцю є в календарі обов’язкових щеплень, починаючи вже з двох-трьох місяців. Для дорослих теж є ризик заразитись. Їм радять вводити протиправцевий анотоксин кожних десять років для підтримки імунітету. Вакцинація проводиться за місцем проживання безкоштовно. 

Батьки налякані?

На Хмельниччині правцю серед дітей до 2014-го року не було, кажуть медики. Бо батьки не відмовлялись від обов’язкової вакцинації малечі, яку потрібно робити з двох місяців. 

Лікарі впевнені, що батьки налякані тим, що щеплення можуть викликати ріст інших захворювань, до прикладу аутизму. Однак це не доведено. Будь-яка травма є загрозливою, особливо що стосується правцю. 

- Батьки говорять – дитина ослаблена. Але в такому випадку потрібне консультування у різних спеціалістів. Це імунолог має визначити – ослаблений організм в дитини чи ні і чи можна проводити вакцинацію. Також потрібне обстеження у невролога, - пояснила заступник головного лікаря з медичної частини інфекційної лікарні Нінель Марцонь.

Сироватки немає

Як розповіла головний лікар Хмельницької дитячої лікарні Наталя Зимак-Закутня, смертність від правцю становить 60%. За її словами, єдиний метод лікування – це сироватка гамаглобуліну. Але з препаратами на сьогодні є проблема. 

-  Перший випадок захворювання на правець був дуже несподіваним. В Україні не було протиправцевого гамаглобуліну. Вже до цього підійшли з досвідом, швидше відбулась діагностика. Коли діагностували у дитини правець, то одразу звернулись через Департамент охорони здоров’я у МОЗ. Міністерство виділило нам повну дозу гамаглобуліну, - зазначила Наталя Зимак-Закутня. 

Протиправцевої сироватки у Хмельницькому не знайшлося. Потрібну дозу препарату передали з Міністерства охорони здоров’я. Те ж стосується і сироватки проти ботулізму, дифтерії. Область і місто не забезпечені імунобіологічними препаратами, скаржаться лікарі.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Катя Попик

    Є люди заробідчани, які всіх лякають для власної наживи,а те що кінцевий ітог буде як в цьої девочки ім насрать,ім  головне їхні висрадки. Я впевнена, що від вакцини дитина менше постраждає,ніж з прямим контактом із збудником хвороби
  • Катя Попик

    Я свою вакцинувала індійскою,

     мої знайомі і не один раз і нічого крім температури поганого не сталося.
  • VITALIK Il

    І вакцини індійського виробника мають багато побічних ефектів які лікарі перекладають на особливості дитячого організму.

    Не всі діти нормально переносять її.

    Анонім reply VITALIK Il

    Правець діти ще гірше переносять. Раніше взагалі таких випадків не було.
  • VITALIK Il

    Вакцинувати потрібно але важливо якою вакциною і який стан у дитини в період вакцинації, те що людей звинувачують у відмові вакцинації нема їхньої провини, бо закуплені індійського виробництва вакцини низької якості і
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води 21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа у Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up