Окремі питання відповідальності державних реєстраторів у сферах державної реєстрації прав та бізнесу

  • Зоряна Давидчук
Відповідно до чинного законодавства державні реєстратори, суб’єкти державної реєстрації за порушення законодавства у сфері державної реєстрації несуть дисциплінарну, цивільно-правову, адміністративну або кримінальну відповідальність.

Відповідно до чинного законодавства державні реєстратори, суб’єкти державної реєстрації за порушення законодавства у сфері державної реєстрації несуть дисциплінарну, цивільно-правову, адміністративну або кримінальну відповідальність.

Виявлення порушень законодавства, допущених державними реєстраторами, під час проведення ними реєстраційних дій відбувається:

1) в ході здійснення контролю у сфері державної реєстрації Міністерством юстиції України;

Відео дня

2) під час розгляду скарг фізичних та юридичних осіб на рішення, дії або бездіяльність державних реєстраторів до Міністерства юстиції України, його територіальних органів та суду.

Також, на виконання положень статей 37 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та 34 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань», при Міністерстві юстиції України та його територіальних органах створені та діють Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації.

Якщо в ході адміністративного оскарження рішень, дій або бездіяльності державних реєстраторів, суб'єктів державної реєстрації розгляду скарги по суті, Комісія виявляє адміністративне правопорушення у сфері державної реєстрації, відповідальність за вчинення якого передбачена  статтями 166-11, 166-23 Кодексу України про адміністративні правопорушення, суб'єкт розгляду скарги складає протокол про адміністративне правопорушення та направляє його до суду.

У разі притягнення суб’єкта державної реєстрації до адміністративної відповідальності суд має право винести постанову про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу.

Розмір штрафу, передбачений вищезазначеними статтями становить від 3400 грн. до 8500 грн.

Окремо слід зазначити, що Комісія з розгляду скарг у сфері державної реєстрації, виявивши порушення вчинені нотаріусом під час проведення державної реєстрації,, уповноважена направити до Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату при Міністерстві юстиції України подання щодо анулювання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю.

Кримінальна відповідальність державних реєстраторів настає у випадку скоєння ними злочинів у сфері службової діяльності, що визначені статями 358 («Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів»), 364 («Зловживання владою або службовим становищем»),
365-2 («Зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги»),
367 («Службова недбалість») Кримінального кодексу України.

Якщо Комісія з розгляду скарг у сфері державної реєстрації під час розгляду скарги вбачає у діях чи бездіяльності державних реєстраторів, суб’єктів державної реєстрації ознаки кримінального правопорушення, суб'єкт розгляду скарги надсилає подання правоохоронним органам для здійснення перевірки відомостей та вжиття в межах їх компетенції відповідних заходів реагування щодо припинення порушення законодавства.

З метою недопущення порушень положень законодавства у сфері державної реєстрації державні реєстратори зобов’язані діяти виключно на підставі та в межах повноважень передбачених Конституцією та законами України.

Телефони для довідок: 38 (0382) 65-47-88,  38 (0382) 65-70-91

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води 21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up