Кого лобіює Громадська рада?

  • Евгений Белоусов
Кого лобіює Громадська рада?
Незаконне "законне" звільнення директорів навчальних закладів

В даний час під гучні промови нинішній очільник Департаменту освіти без  необхідної освіти п. Миколаїв Р. в черговий раз повідомляє громадськість міста про чергову "перемогу" - незаконне звільнення чергової партії досвідчених керівників закладів освіти.

Не будемо говорити про наміри такої ротації, вони. зрозумілі. Педагог в особі директора департаменту міської освіти, який не має вчительської категорії,  не може керувати спеціалістами вищої категорії - керівниками закладів освіти, тому й шукає керівників під свій досвід, які не будуть мати своєї думки та не будуть йому перечити у його "перебудові".

Мова йде про порядок звільнення керівників навчальних закладів, а саме.

Відео дня

Ще у 2015 році Кабінет Міністрів України прийняв Постанову, згідно з якою було визначено порядок призначення керівників навчальних закладів  державної форми власності, але органам місцевого самоврядування було запропоновано протягом місяця з часу набрання Постановою чинності вирішити питання щодо проведення конкурсного відбору для укладання контрактів керівників закладів освіти комунальної форми власності, тобто закладів освіти нашого міста.  

В силу необізнаності очільника освіти, місячний термін був ним пропущений, і про конкурсний відбір згадали тільки у липні поточного року, саме перед черговим звільненням керівників, коли необхідно було знайти хоч будь-яке обґрунтування незаконних звільнень досвідчених спеціалістів.

Справа в тому, що станом на теперішній час в чинному законодавстві України взагалі відсутній Закон, який би регулював контрактні правовідносини з керівниками комунальних закладів освіти.

З метою хоча б як-небудь узаконити незаконне, 04 липня 2017 року перед комісією з питань освіти Громадської ради при виконкомі Хмельницької міської ради (надалі - ГР)  було поставлено задачу про розробку Положення про Порядок проведення конкурсу на посаду керівників навчальних закладів міста. Заступник голови комісії Яневич -Федишина О., всебічно вивчивши питання,  на засіданні Громадської ради виконкому 11 липня цього року доповіла про неможливість та незаконність створення такого Положення, так як керівників навчальних закладів приймають на роботу без укладання контрактів. На це вказує і рішення Конституційного Суду України по справі N 12-рп/98.

Принципова позиція О. Яневич - Федишиної, голови Громадської організації "Батьківська ініціатива м. Хмельницького", яка у своїй доповіді дала оцінку намаганням творити беззаконня, не сподобалась деяким членам ГР виконкому, зокрема заступнику голови ГР Березі О., яка повідомила про те, що Департаментом освіти вже розроблено Положення про конкурс, чим ввела суспільство в оману, так як згідно листа п. Миколіїва, Положення в даний час знаходиться на стадії розробки. (див. фото).

Необхідно також вказати і на суб'єктивний підхід  членів громадського формування до підготовки питань, що виносяться на розгляд ГР. Так, перед комісією з питань освіти було сформульовано питання обговорення пропозиції до департаменту освіти та  виконавчому комітету  розробити та затвердити Положення  "Про затвердження Порядку призначення на посаду керівників загальноосвітніх навчальних закладів комунальної форми власності" відповідно до постанови КМУ.

Не зважаючи на це, в протоколі № 3 від 11.07.17 року питання звучить вже по-іншому: "Звернення до департаменту освіти та виконавчого комітету щодо розробки та запровадження положення «Про затвердження Порядку призначення на посаду керівників загальноосвітніх навчальних закладів комунальної форми власності» відповідно до постанови КМУ. Таким чином, Положення пропонується розробляти вже Департаменту освіти і думка суспільства з цього питання місцеву владу вже не турбує.

Крім того, комісія ставила перед Громадською радою виконкому питання щодо ро порядку фінансування груп продовження дня у загальноосвітніх закладах міста., яке хвилює багато батьків нашого міста.

Зазначене питання було проігнороване очільниками Громадської ради і не розглядалось на засіданні  взагалі, але в протоколі засідання ГР воно значиться за № 8 .  

Виникає питання, кого лобіює Громадська рада, - мешканців міста, чи місцеву владу?

Член ГО "Батьківська ініціатива"                                         Є.Білоусов

 

   

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up