Інклюзія у соціально-культурному просторі.

  • Anatoliy Savchuk
Інклюзія у соціально-культурному просторі.
Бадьорі духом і налаштовані оптимістично, сповнені вражень і трішки стомлені фізично повернулися з чергової виставки у стінах Верховної Ради України «особливі» діти і молодь хмельниччини.

Цьогоріч різномаїття своїх декоративних виробів народним депутатам презентували 17 учнів шкіл з інклюзивною формою навчання з різних районів області.

Не перебільшуючи значення подібних заходів, з відповідальністю зазначаю, що важливість та необхідність соціально-культурної форми, у системі реабілітації дітей та молоді, зумовлена природнім фізіологічним та розумовим розвитком дитини, її становленням як особистості, як громадянина з активною життєвою позицією, як носія національно - етнічних ознак, наслідувача та провідника культурних цінностей і традицій української громади.

Подібні зустрічі з народними депутатами, лідерами депутатських фракцій, керівниками комітетів Верховної Ради України підвищують соціальний статус «особливих» дітей, підкреслюють їх значення та роль у супільстві як приклад мужності та стійкості, як взірець для наслідування, як яскраві прояви обдарованості та, безумовно, як категорію дітей, що потребує більшої уваги суспільства.

Відео дня

Кожна творча робота дітей є результатом творчих задумів, їх життєсприйняття і виснажливої постійної, спільно з батьками,  роботи над своїми фізичними чи ментальними обмеженнями.

Отримати оцінку своїх творчих задумів та реалізованих у виробах ідей від народних депутатів, для наших дітей є надзвичайно значимим  стимулом для їх подальшого розвитку і вдосконалення. А матусі, від отриманих схвальних оцінок депутатами результатів творчості своїх дітей, знову розправляють свої ангельські крильця для подальшого творчого польоту.

Для народних депутатів такі зустрічі теж мають вагоме значення – не дають забути про гострі потреби дітей і молоді у лікуванні, навчанні, медикаментозному забезпеченні, тощо.

Під час експозиції виставки відбувся і круглий стіл з питань соціально – культурної реабілітації дітей і молоді з інвалідністю, на якому був присутнім перший заступник голови Комітету Верховної Ради України у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю Максим Барбак, який поінформував присутніх про новітні законодавчі ініціативи у сфері соціальної захищеності осіб з інвалідністю.

За результатами обговорення досягнуто домовленостей про подальші кроки по удосконаленню законодавства України у напрямку трансформації окремих розрізнених елементів послуг з реабілітації осіб з інвалідністю в едину, доступну систему реабілітації громадян України.

Заходи всеукраїнського рівня є складними і надзвичайно відповідальними з точки зору організації, логістики та безпеки учасників. За умов обмеженого бюджетного фінансування ми змушені завжди вишукувати благодійників.

 

 

Ось і цього разу без допомоги народного депутата України Олександра Володимировича Гереги та його однодумців з громадської організації «За конкретні справи» презентувати вироби декоративно – прикладного мистецтва учнів зі шкіл з інклюзивною формою навчання ми не змогли би в такому розширеному складі учасників.

Слід зазначити, що впровадженню інклюзивної форми навчання у загальноосвітніх навчальних закладах громадське об’єднання «За конкретні справи» приділяє увагу вже не перший рік. Так, за допомоги об’єднання, по зверненню батьків дітей з особливими освітніми потребами до народного депутата Олександра Гереги, у Хмельницькій спеціалізованій загальноосвітній школі № 8 відремонтовано і обладнано клас для наших маленьких «особливих» учнів.

Важливо акцентувати увагу на позитивних наслідках співпраці у впровадженні інклюзивної освіти в місті - допомога народного депутата О.В. Гереги і громадського об’єднання «За конкретні справи» дозволила ініціативній групі батьків за рахунок коштів вже міського бюджету впровадити минулого року ще два проекти «Доступна школа» (https://vsim.ua/Vid-Chytachiv/dostupna-shkola-10567772.html ) і «Інформаційні технології в інклюзивній освіті» (http://www.khmelnytsky.com/index.php?option=com_content&view=article&id=35393:2017-01-18-15-56-36&catid=189:2010-02-15-10-41-41  ). Така співпраця є ефективною, прозорою і зрозумілою для благодійника, для міської влади та громадських об’єднань. Сподіаюсь що ці приклади ефективної співпраці і надалі слугуватимуть розвитку громади міста і області.

Щодо участі представників міста і області в культурно – мистецьких заходах, які проводяться у стінах Верховної Ради України за ініціативи всеукраїнського об’єднання інвалідів «Союз організацій інвалідів України» вже не перший рік, хочу наголосити на тому,  що без допомоги громадського об’єднання «За конкретні справи» та народного депутата О.Гереги десятки майстрів сценічного і декоративно-прикладного мистецтва, представників хмельниччини, не змогли би достойно представляти місто і область на всеукраїнському рівні, увійшовши до числа кращих експозицій та аматорів сцени серед регіонів України.

Від організаторів виставки у ВР України хочу висловити щиру подяку народному депутату України Олександру Герезі, Галині Федорівні Герезі, яка опікується питаннями впрвадження інклюзивної форми навчання,  благодійникам громадського об’єднання «За конкретні справи», місцевим органам влади, що підтримують нас, здоров’я, щастя і успіхів Вашим родинам під мирним небом України.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up