Якщо Хмельницький перейменують: чому Плоскирів краще за Проскурів

Якщо Хмельницький перейменують: чому Плоскирів краще за Проскурів
Фото Ірини Пустиннікової.
  • У Хмельницькому знову заговорили про перейменування міста.
  • Автор ідеї запропонував повернути місту історичну назву Проскурів.
  • Історики кажуть, якщо перейменовувати, то краще в Плоскирів. Журналісти vsim.ua з’ясували, чому?

Хмельницький має майже 600-річну історію. Свою сучасну назву він отримав у 1954-ому. 159 років до того він був Проскуровом. Історики кажуть, що така назва виникла помилково. Й більшу частину своєї історії місто називалося Плоскировом. А виникло воно на місці поселення Плоскирівці.  То ж яку назву має носити наше місто, якщо вже його перейменовувати?

Чому знову?

У Хмельницькому черговий раз заговорили про перейменування міста. Востаннє дискусії навколо такої ідеї точилися рік тому. В січні 2016-ого знову назвати місто Проскуровом запропонував Ярослав Михайловський. Він звернувся в петиції до міської влади, але підтримки не знайшов. 

Відео дня
 

Читачі vsim.ua проголосували за збереження сучасної назви міста.

Знову тема перейменування піднялася після появи нової петиції. Її автором став хмельничанин Олександр Зорян. Описав він її, як “перезагрузка” першої петиції. За одинадцять днів після реєстрації вона назбирала 127 підписів. Й сама ідея викликала активне обговорення серед хмельничан. Журналісти vsim.ua дізналися про причини виникнення ідеї з перейменуванням в автора ідеї.

- Зареєстрував петицію не через те, що мені нема що робити. Просто Проскурів мені подобається більше. Питання було винесене на загал для обговорення, а не створення якоїсь конфронтації чи протистояння. Я не вважаю, що в місті нема інших проблем, крім назви міста. Але хай цим займається міська влада, а не я. Я лише висловив свою думку. Вважаю, що зі зміною назви наше місто знову матиме дух. Адже зараз ніякої концепції немає. Я усвідомлюю, що назва Проскурів могла виникнути в результаті помилки, але це не завадило місту близько 200 років так називатися. Проскурів більш милозвучніше, ніж Плоскирів, – каже автор петиції Олександр Зорян. 

Будівля сучасної міськради будувалася за часів, коли місто було Проскуровом.

Влада проти

Попередню петицію про перейменування розглядали у міській раді минулого року. Тоді таку ідею відхилили. Чи змінилася позиція влади, ми запитали в голови топонімічної комісії і секретаря міськради.

 - Приблизно рік тому була зареєстровано петицію про зміну назви. Вона не набрала достатньої кількості голосів. Тому топонімічна комісія розглянула її, як звернення громадян та одноголосно відхилила. Зміна назв міст є компетенцією Верховної Ради. Для того, щоб змінити назву міста Хмельницького потрібно пройти певні етапи. Навіть найперші ініціативи, а до них відношу петиції, поки ні в громадян, ні в топонімічної комісії підтримки не мають, - каже Михайло Кривак.

Одна з центральних вулиць Хмельницького раніше називалася Олександрівською. Зараз це Проскурівська.
 

У хмельницьких істориків та краєзнавців своє бачення стосовно найменування міста. Журналісти vsim.ua запитали їхню думку на рахунок цього. Також дізналися про те, яка ж назва більше підійшла б Хмельницькому, якщо дійде до його перейменування.

“Богдан Хмельницький у нашому місті не був”

Ігор Байдак, краєзнавець

 - Так склалося, що мої батьки народилися в Проскурові. І в їхніх паспортах писало "Проскурів". Я народився в Хмельницькому. І моя персональна позиція – я “за” сучасну назву міста. Як історик, розумію, що персона Богдана Хмельницького однозначно є неоднозначною. Й чим більше історичних сторінок відкривається, тим більше стає це зрозуміло. Та й в нашому місті він жодного разу не був. Ну а якщо все-таки постане питання перейменування і обиратимуть між старими назвами, то я за Плоскирів. Досі немає якогось підтвердження, чому місто з приходом царської Росії назвали Проскуровом. А Плоскирів походить від назви річки, яка й дала початок місту.

«Хмельницькому вже Проскуровом не стати»

Ігор Западенко, краєзнавець, заступник директора Державного історико-культурного заповідника "Межибіж"

 - Тема перейменування міста піднімається не вперше. Щоразу я не надто таку ідею підтримую. Треба розуміти, що тодішній Проскурів і сьогоднішній Хмельницький – це фактично два різних міста. Хоча вони у просторі займають одне й те саме розташування. Фактично сьогоднішній Хмельницький виник із тодішнього Проскурова. Це вже місто промислове, свого часу. Це місто - адміністративний і науковий центр. Й так далі. Як би не було, він вдруге народився саме з таким іменем. Це - перше. По-друге,  проскурівчан, які ведуть свій родовід з того Проскурова, дуже мало. Я один із них. Для нас те місто нашої юності, батьків і прадідів, яке існує, як історичний феномен на певному етапі. Я розумію, що все міняється. Все має свій початок і своє завершення. Хочеться зберегти, мені особисто, отой Проскурів. Але зберегти його, як явище в часі. Як пам’ятку.  Якщо зараз добиватися перейменування, то я не вбачаю мотивів для цього. Хмельницькому вже Проскуровом не стати. Як його не перейменовуй. Щодо дискусій, чи Проскурів чи Плоскирів. Чимало говорять за те, що саме останній варіант є автентичним. Потрібно розуміти, що Проскурів – назва часів Російської імперії. Плоскирів – назва часів Речі Посполитої. Тому вважати її автентичною українською ми не можемо. Але якщо обирати з цих варіантів, то чому б і не Плоскирів? Але це буде не повернення назад, а нова назва для нового міста.

“Проскурів виник через помилку”

Сергій Єсюнін, історик, провідний науковий співробітник Хмельницького обласного краєзнавчого музею 

 - Я не вважаю, що перейменування на сьогоднішній день є недоцільним. Місто пройшло абсолютно нову трансформацію вже з ім’ям Хмельницький. До 1954 року Проскурів – маленьке місто на 40-50 тисяч населення. Зараз маємо близько 300 тисяч. І більшість з них – люди, які народилися і виросли, як хмельничани. Також я не бачу політичної  чи іншої складової, що Богдан Хмельницький – не той, на честь кого можна називати місто. Хоча, як історик, я скептично відношусь, що саме на Хмельницький перейменували Проскурів. Враховую той факт, що Богдан Хмельницький жодного разу тут не бував. Для українців гетьман є однією з п’яти наріжних каменів головних постатей в історії. Тому, скажемо так, треба ж гетьмана вшанувати. Чому б не Хмельницький? Якщо все-таки дійде до перейменування, то, звичайно, Плоскирів. В історичному плані наше місто має 585 років. Хмельницьким воно називається з 1954-ого. Проскуровом воно називалося всього 150 року. І майже три століття – Плоскирів. Це початкова назва, яка пов’язана із нашими реаліями, річкою Плоскою. Трансформація, як вважається, відбулася через помилку. Хтось із польської мови неправильно переклав і написав не Плоскирів, а Проскурів. Тому, якщо вертатися вже глобально, то безумовно Плоскирів.

Як змінився Хмельницький дивіться на відео від vsim.ua

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (12)
  • Мастер Автополив

    Даю безкоштовну пораду для активистів.

    Щоб ви заспокоїлися - перейменовуйте відрау у СтепаноБандерівськоГауптаманоССРоманоШувевическоКоновалевіцкеськДивизіївскССГаличинівськ!

    Сергій Якубенко reply Мастер Автополив

    БурликоГрад і всі будуть давольні) Або Симчишинськ)
  • Кришталь Наташа

    Хмельницький-це найкраща назва нашого міста!!!!!!!!

    Сергій Якубенко reply Кришталь Наташа

    Там один з істориків гарно підмітив - Хмельницькому Проскуровом вже не стати

    Сергій Якубенко reply Кришталь Наташа

    Там один з істориків гарно підмітив - Хмельницькому Проскуровом вже не стати
  • Захарова Марина

    Краще ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ! Не треба нічого перейменовувати. Просто Проскурів йому більше подобається.....мда. 1. Таке питання мають вирішувати точно не 500 чол. 2. Пора припиняти обговорення цієї дурної ідеї! Вже зараз видно, що більшість ПРОТИ перейменування міста.

    Сергій Якубенко reply Захарова Марина

    в нас так завжди було й буде. декілька неадекватів колотять воду бо їм не сидиться на місці. автор петиції хоч думав одною звивиною, перед тим як писати таку ахінєю?
  • Олег

    Цікава пропозиція. Її потрібно підтримати! Богдана тут ніхто не бачив ніколи. Але влада того не допустить. Скоріше зробить місто імені Бандери чи Шухевича

    Сергій Якубенко reply Олег

    то бери і підписуй. але перед тим подумай про наслідки перейменування
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:02 Звільнено працівницю ТЦК, яка зі стоматологом організувала корупційну схему на Хмельниччині 09:02 У Кам’янці-Подільському відкрили меморіальну дошку саперу Івану Остапову photo_camera 21:21 У Хмельницькому призупинять опалювальний сезон Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 20:24 Зґвалтування 6-річної дитини та 76-річної жінки: сексуальні злочини на Хмельниччині 19:02 Через війну не вистачає водіїв: яка ситуація в громадському транспорті Хмельницького photo_camera 18:27 Чергова сесія Хмельницької обласної ради: які рішення приймали photo_camera 16:01 У Хмельницькому районі підприємець незаконно зрубав дерев на пів мільйона 15:08 У Хмельницькому районі зіткнулись два «Renault». Є постраждалий 14:58 Вибух гранати в квартирі на Хмельниччині: в реанімації підліток 13:42 10 тисяч доларів за непридатність до служби: схема від представниці ТЦК і стоматолога photo_camera 13:17 30 березня в Хмельницькому відкриють мотосезон 12:11 Прокат електросамокатів у Хмельницькому: які ціни та що з зонами для паркування (ІНФОГРАФІКА) 11:02 Деталі смертельної ДТП в Хмельницькому районі, в якій зіткнулися пікап і вантажівка photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up