Як будували парк Чекмана 60 років тому (ФОТО)

Як будували парк Чекмана 60 років тому (ФОТО)
  • А ви знали, що «білий міст» у парку Чекмана будували військові?
  • Важко уявити, що на прибиранні парку, який спочатку називався Комсомольським,  під час «недільників» збиралось до семи тисяч хмельничан.
  • У 60-ті там читали книги, взимку – катались на лижах, а влітку споглядали захід сонця над Бугом.

 

 Музична естрада, читальний і шаховий павільйон – такі культурні розваги колись були у  Комсомольському парку. На танцювальному майданчику збиралась молодь. Діти і дорослі розважались на атракціонах. Взимку це місце перетворювалось на епіцентр розваг. У 60-ті роки тут була лижна база аж на 190 пар цього спорядження. Парк заклали у 1949 році. Тоді його площа складала 40 гектарів.

У 1949 році у Проскурові заснували сучасний парк культури і відпочинку імені Чекмана, який тоді називався Комсомольським. Це було народне будівництво. У вихідні до 15 тисяч людей виходили туди і вручну копали ставок на Південному Бузі, Острів, який на ньому зараз є, штучний. Його нагорнули люди, щоб не вивозити викопану землю. Згодом у парку зробили канали, аби осушити болото, яке було біля річки Плоскої, та посадили дерева. 

Вже до 1967 року територію парку розширили до 60 гектарів. Благоустрій активно почали робити з 60-х років. Тоді там з'явились павільйони, заасфальтовані доріжки і побудували міст зі сторони тодішньої Примакова. А ще з'явились атракціони. «Воздушная карусель», «Русские качели», «Петля Нестерова» для багатьох були улюблені. 

Відео дня

Перед входом до парку хмельничан зустрічала скульптура з фонтаном. Люди кажуть, пам'ятають, як водограй працював ще у 90-х. На фото - 1963 рік

Не вистачає лиш колодок, які закохані чіпляють на місток. На фото - тільки збудований міст через Плоску, 1963 рік

Справжня знахідка для любителів адреналіну. В 1961 році в парку збудували атракціони «Воздушная карусель», «Русские качели» і «Петля Нестерова»

Впізнаєте місце? На фото якраз зводять підпірні конструкції біля "білого мосту"

А це "білий міст" у 61-ому році. Тоді його будували військовослужбовці

У розбудові парку брала участь громадськість міста. Благоустрій проводили працівники різних промислових підприємств, будівельних організацій. Всього їх було задіяно більше 60

Не суботник, не толока, а недільник. Колись хмельничани збирались на прибирання гуртом. Приходили озброївшись лопатами, граблями і віниками. Бувало, що в недільнику брало участь до семи тисяч людей

Жінки навіть і тут старались залишатись леді. На голові - хустинки, одягнені у спідниці і пальтечка

Панянки впорядковують газони і клумби у парку

В цьому озері можна було споглядати білих і чорних лебедів. Озеро на Південному Бузі примикає з північної сторони до парку.

Фото - з архіву музею історії міста Хмельницького.

Довідка: 

Перші насадження з'явилися у парку в 1947–1948 роках, впорядкування розпочалося з 1949 року. Спочатку парк називався Комсомольським, в 1967 році був перейменований на честь 50-річчя Жовтня. У 1993 році з нагоди святкування 500-річчя Хмельницького отримав назву «Центральний міський парку культури та відпочинку імені 500-річчя м. Хмельницького». Того ж року парку надали статус пам'ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення. І тільки 2008 році парк перейменовано на «Парк культури і відпочинку імені Михайла Чекмана» для вшанування пам'яті колишнього мера міста Михайла Чекмана.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (42)
  • Sergii Fedoruk

    До чого чекман в цьому парку? Бо колись був на суботнику. Так я там не раз був на суботнику.
  • Микола Балашов

    Чекман неспIв вкрасти багато - от його I запамятали
  • Євген Кривовяз

    Тоді ще Чекмана не знали , а зараз вже забули, навіщо паркам давати такі імена !!!
  • Морозов Александр

    Будували Комсомольський парк.

keyboard_arrow_up