«Елітні» чиновники, легальні повії і ремісники: про професії та зарплати у Проскурові

«Елітні» чиновники, легальні повії і ремісники: про професії та зарплати у Проскурові
Військовослужбоці Проскурова. Кінець ХІХст
  • А ви знали, що колись найнижчу зарплату в Проскурові отримували ремісники? Вони могли підкувати коня чи пошити містянам костюм.
  • А кого називали “елітою” і забезпечували зарплатою і привілеями до смерті?
  • Які професії були популярними в кінці XIX - на початку XX століття і скільки платили проскурівчанам, журналістам vsim.ua розповів історик і краєзнавець Сергій Єсюнін.

 

У невеличкому Проскурові найпопулярнішими професіями були ремісник і торговець. Останні власноруч виробляли товар і пропонували проскурівчанам на торгах чи ярмарках. Кожен мав свою справу, якою заробляв на життя. Одні ремісники робили взуття чи шили одяг, інші – трудились на залізниці або ж виготовляли бочки чи збрую до коня.
Отримували ремісники не так багато. Як розповідає провідний науковий співробітник обласного краєзнавчого музею, історик Сергій Єсюнін, це було 15-20 рублів на місяць.

Забезпечували до смерті
За словами історика, найпрестижнішу професію мали державні службовці. На той час – це всі чиновники, які працювали в управліннях та владних структурах. «Елітою», крім них, вважались ще вчителі, військові і лікарі.
         
- Держава давала їм постійну роботу. Чиновники тоді поділялись на 14 категорій, це називалось «табель о рангах». Згідно нього, прослуживши 2-3 роки в одному розряді, отримували поступово наступні. Вони мали більше грошей, плюс нараховувалась хороша пенсія, - каже історик.

Чиновник або ж вчитель отримував тоді 100-200 рублів. Окрім того, службовців забезпечували форменим одягом. Пільг тоді не було. Але, наприклад, компенсували проїзд, коли доводилось їхати у службових справах.
Місце проживання змінювали часто. У Проскурові могли жити 3-5 років, а тоді за призначенням поїхати в інше місто чи губернію. Відправляли не з пустими руками - щомісячно платили по 50 рублів. На такі гроші у той час можна було винайняти трикімнатну квартиру. Модним тоді було мати чотири, а то й п’ять кімнат в помешканні.
 
Бавили дітей і чекали чоловіка
Жінки Проскурова в переважній більшості були домогосподарками. Працюючих і тих, хто прагнув до самореалізації, було мало. Деякі влаштовувались швачками і кухарками. Отримували мізер – від 7 до 15 рублів на місяць. На той час це була найнижча зарплатня. Щоправда, їх забезпечували харчуванням.
Якщо ж чоловік мав статус, то майже у 100% дружина сиділа вдома.
- Родини були досить великими. 4-5 дітей – це було нормально. Треба дивитись за дітьми, за домом, годувати чоловіка. На підприємствах і держслужбі жінок не було.

Колись було модним робити сімейні портрети або кожного з членів родини

 - Могли працювати у жіночих школах та училищах, - розповідає Сергій Єсюнін.
Також у Проскурові успішно діяли різні підприємства і заводи. На цукрозаводі працювало близько півтисячі робітників. Популярною була робота на залізничному депо. Охочим платили по 60 рублів на місяця.

Відео дня

Непогано могли заробити і працівники фото друкарень. Адже одна світлина коштувала в межах трьох рублів. До слова, кілограм м’яса можна було купити за 15 копійок, а буханець хліба – за 3-4.
«Пікантною» професією були проститутки. Повії на той час були легальними. Вони реєструвались у тодішній поліції.
-  В Проскурові в 1897 році було 14 повій. В статистичних даних було зазначено, що з них 13 жінок і один чоловік. Можливо, той, хто ними керував. Всі проходили медкомісії, - розповідає Сергій Єсюнін. 

Так виглядали робітники заводу наприкінці XIX століття

Прялка за роботою. Фото зроблене 1912 року

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Николай Николаев

    Это история ЦАРСКОЙ РОССИИ?

    Jar Kordon reply Николай Николаев

    Ну, судя по всему - да.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up