Браслет XIII століття з нерозгаданим сюжетом. У хмельницькому музеї розказали про скарби Поділля

Браслет XIII століття з нерозгаданим сюжетом. У хмельницькому музеї розказали про скарби Поділля
Фото - з фондів Хмельницького обласного краєзнавчого музею
  • Унікальний срібний браслет знайшли на Хмельниччині ще 40 років тому. 
  • Історики і краєзнавці досі намагаються відгадати його походження.
  • Цікаві факти про історію прикраси розповіли у хмельницькому музеї. 

 

Вигадливі орнаменти, позолота і нерозгаданий сюжет…Ще у 70-80-х роках у Деражнянському районі знайшли дві унікальні прикраси – два браслети. Зберігаються вони у фондах обласного краєзнавчого музею. Загадка цих скарбів досі не дають спокою історикам.
Браслети з сюжетами – дуже рідкісна річ, - починає розповідь завідувач науково-методичного відділу обласного краєзнавчого музею Сергій Демидко. – Колись два браслети знайшов археолог нашого музею Василь Якубовський. Він тоді досліджував укріплення поблизу села Городище Деражнянського району. 

Два браслети зацікавили дослідників як своїм виглядом, так і сюжетом, який був зображений на них. Кожен по-різному намагався відгадати, що ж намальовано на прикрасах. 

Відео дня

- Один з сюжетів привернув нашу увагу - це людина і звір. Тварина стоїть на передніх лапах, у не притаманній позі. З браслетом працювало багато дослідників. Припустили, що це був дуже поширений сюжет для України та Німеччини - вовкулак, тобто, людина, яка опівночі обертається на вовка. Це була одна з версій. Сам цей регіон, де були знайдені браслети - багатий на назви, пов'язані саме з вовком. Там є річки з назвами Вовк, Вовчок і населені пункти - Нижні та Верхні Вовковинці. Можливо, цей браслет відбиває місцеві реалії, вірування людей, які жили в XIII столітті на цій території,  - розповідає Сергій Демидко. 

За словами історика, прикрасам тоді приділяли особливе значення. Такі браслети були не лише "ювеліркою" для краси, але й побутовою річчю. Археологи схиляються до думки, що знайдений браслет могли носити лише жінки. Тоді була мода на довгі рукава ажо до ніг. У будній день їх підв'язували, а у святковий - застібали на руці такими браслетами. 

Вже скоро браслет обіцяють виставити на показ як "експонат місяця".

Читайте також: ТОП-5 найстаріших будинків Хмельницького
 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up