Блошиний ринок в Хмельницькому: від матеріалів з'їзду компартії до сучасного секонд-хенду

Блошиний ринок в Хмельницькому: від матеріалів з'їзду компартії до сучасного секонд-хенду
Книги, монети, старі фотоапарати, одяг, сантехніка… Список можна продовжувати до безкінечності. Виклавши невеличку суму, у парку Франка можна придбати те, чого уже немає у жодному магазині чи супермаркеті. Деякими експонатами не можуть похвалитися і музеї історії.

Щонеділі у парку імені Франка збираються сотні хмельничан. Продавці розкладають свій товар прямо на тротуарі і з 9 до 14 години чатують на свого клієнта. Та не усі йдуть сюди ціленаправлено. Хтось приходить на ринок, як на екскурсію, аби подивитися на різноманітні монети, значки, техніку чи інші речі, які їх продавці збирали не один рік. Для когось похід сюди є певною традицією. Тут люди можуть поспілкуватися з іншими любителями старовини чи придбати черговий експонат до своєї колекції.- Я щонеділі приходжу в парк на ринок уже більше 10 років. Тут я можу не лише продати щось з своєї колекції значків, медалей та монет. Я спілкуюся з друзями і обмінююся цікавою інформацією з колегами, - розповідає «ВСІМ» хмельничанин Олег Григорович.

Для чоловіка колекціонування старовинностей стало справою всього життя. Він зрозумів це ще в 1987-ому році, коли до його рук випадково потрапили рідкісні на той час монети номіналом 1, 3 та 5 рублів. Він розповідає, що для нього головною цінністю в улюбленій справі є сам процес збору рідкісних речей. Тішиться мов мала дитина, коли до рук потрапляє чергова монета чи значок, яких у інших можна і не побачити. Чимало екземплярів він розпродує. Значки можна придбати і за 2 гривні. Проте їх беруть рідко. Більше цікавляться більш древніми, які вартують по-різному. Щось можна придбати за 50 гривень, тоді як за монетку часів Петра І кілька тисяч.

Більшість торгівців на ринку – пенсіонери. Чимало з них скаржаться на те, що на невелику пенсію прожити їм важко. Тому і змушені віддавати практично за безцінь те, що збирали роками.- Я приходжу сюди 2-3 рази на місяць. В мене пенсія трішки більше тисячі гривень. Змушений якось крутитися. Часто жаль віддавати те, на що чимало потратив ще в роки молодості, - розповідає «ВСІМ» 73-річний хмельничанин Василь Петрович.

Відео дня

На ринку найчастіше продають книги. Їх асортимент тут різноманітний. Від зібрань матеріалів про з’їзд КПРС до більш нових книг відомого Пауло Коельйо. Ціну на них виставляють кожен свою. Найменш цінну і не дуже древню можна придбати і за 10 гривень. Є й екземпляри, які навіть не виставляють на показ. Їх вартість може сягати кількох тисяч.

Це стосується не лише книг. На прилавках лежить далеко не усе, що тут можна придбати. Найцінніше притримують для колекціонерів та постійних покупців.

На блошиному ринку можуть чудово приодітися ті, хто збирається на тематичну вечірку. Одягу, головних уборів, взуття і різноманітних аксесуарів тут є чимало. Лише подивившись на усе це можна на хвильку зануритися у той час, коли воно було в тренді.Чи не найбільший вибір для поповнення гардеробу був у «новачків» ринку. Віктор і Олена прийшли сюди вперше.

- Нам шкода викидати свої речі. А місця вдома для всього не вистачає. Наприклад лялькою гралася ще наша донька. Одяг, який ми сьогодні виставили, вона носити не хоче. А він, хоча і куплений давно, у гарному стані.Продавці говорять, що найчастіше купують колекціонери. Люди рідко приходять спеціально просто так щось купити. Трапляється, що можуть придбати прості перехожі, які просто вийшли прогулятися по парку. Речі, яку тут виставляють, і сама атмосфера зачаровують багатьох гостей.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (14)
  • Анонім

    ЗАБОРОНИТИ ПРОДАВАТИ ТАМ СЕПАРСЬКУ ЛІТЕРАТУРУ!!! не раз там стикався з прихильниками рускава міра!

    Анонім reply Анонім

    это история, которая имеет право быть, так же как и украинская, хотя если ты веришь тому что написано в книжках.. я тебе сочувствую
  • Анонім

    Мда. Базар, кругом лише базар. Ну, що за місто???? Починається з одного , а закінчиться новим базарним мусцем у парку Франка. А дітям де гуляти??? Між базарниками??? Куди дивиться влада??? Потім нород звикне, що тут базар і не захоче покидати це місце. Почнуть вулиці перекривати, бастувати коли їх почнуть виганяти з парку. Чому одразу не закрити і виділити їм місце? Ау влада ти де? Хоче влада зараз обирається її не до міста та його проблем ((((

    Анонім reply Анонім

    Этот базар тут лет 20 наверное, в народе "балка"называется. И почему вдруг сейчас он стал Вам так мешать?

    А про газоны тоже скажу, во всем мире на них в парках отдыхают,  читают, играют, для этого они и созданы  и только в СССР было все наоборот, "по газонам не ходить!!!". Укого то Ностальгия по краснопузым??

    Анонім reply Анонім

    Раньше там норода столько не собиралось. Такое чувство что с каждым выходным людей становится всё больше и больше. Ну не место торговли парк. Прак для отдыха, для свежего воздуха для покоя. Пусть площадь им отдатут. А что прикольно. на центральной площади по выходным "народная торговля".
  • Анонім

    Та що за люди! Нащо ж газони топтати??? Тротуарів вистачає!
  • Анонім

    Для такого базарчику потрібне спеціальне місце. Розганяти їх точно не потрібно. Вони ж не продають молоко біля дороги чи прямо біля смітєбака

    Анонім reply Анонім

    100% в Европі раз на тиждень блошині ринки розгортаюця на головних площах міст, нагадує ціле свято.

    Анонім reply Анонім

    в Канах бачила блошиний ринок на Набережній, досить прикольно. місцеві старуліки продають такі речі - родове срібло, чи банки парфумів, обємом ледь не літр, прикольно досить

    Анонім reply Анонім

    літр парфумів це вам не літр пива. в нас лише на алкоголь людям інтересу хватає

    Анонім reply Анонім

    Дуже прикро але це так ((((
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up