Туристам на замітку. Чим цікавий замок князів Острозьких у Старокостянтинові

Туристам на замітку. Чим цікавий замок князів Острозьких у Старокостянтинові
  • Ми розповімо про одну з «родзинок» Старокостянтинова - замок князів Острозьких. 
  • Є легенда, що в замку сини Острозького влаштували гарматну дуель, коли боролись за спадок батька
  • А ще кажуть, на стіні замкової церкви з’явились шість таємничих кіл, які досі ніхто не може розгадати
  • Історію архітектурної пам’ятки, дізнавались журналісти vsim.ua.

 

Вперше у Старокостянтинові проводять  триденний фестиваль середньовічної культури “Старкон фест”. З 25 по 27 серпня на території замку князів Острозьких можна побачити, як оживає історія. Якщо дуже хочеться на фест, але немає можливості приїхати цими вихідними, vsim.ua розкаже вам про всі події.

Куди піти у Старокостянтинові? Спробуйте спитати у місцевих. Всі як один покажуть пальцем на замок князів Острозьких, який височіє над річкою. Важко повірити, але на місці цих скромних руїн колись був замок, де велися справжні бої. Резиденція князів слугувала водночас і житлом, і оборонною споруди. В часи, коли на місто нападали, від ворожих пострілів тут навіть ховались місцеві жителі. 

“Декілька споруд – це жалюгідні залишки тієї величі. Але це не означає, що замок від цього втрачає. Для нас кожний камінчик дорогий, який зможе розповісти багато цікавого”, - говорить про замок краєзнавець та історик Ігор Байдак. 

Відео дня

Одна з "родзинок" замків князя Острозьких є короноподібна верхівка башти

Як будувався замок

Недалеко від Старокостянтинова проходив “чорний шлях”, де завжди відбувались набіги Османської імперії. Територія залишалась незахищеною. Тому військовий і державний діяч Костянтин Острозький вирішив захистити свої землі і захотів збудувати не лише оборонний замок, а й місто-фортецю, якому згодом дав своє ім’я. Звів князь його у 1561 році на місці давньоруського городища Кобудь, яке тут існувало в XI столітті.  Тут були стрільці, козаки, знаходились стрілецькі полки. А під час нападів сюди навіть збігались мешканці міста, аби пересидіти напади кримчаків. 

Замок оточувало 5 веж. Сьогодні залишалася лише одна. Вона прикрашена атіком в стилі козацького бароко. Впритул до неї розташована церква. Її збудували одночасно із замком у 1561 році. Це була сімейна церква князів Острозьких. Вона теж дихає історією, починаючи від стін і закінчуючи старовинною дзвіницею. 

Церкву реконструювали. Тому вона виглядає не так , як сам замок

Місто-рекордсмен

А ви знали, що Старокостянтинів теж має свій невеличкий рекорд? Кобудь, Костянтинів, Старокостянтинів…Остання назва дозволила побити рекорд по кількості літер. Їх тут аж 16. Історики кажуть, що це місто, яке має найдовшу назву в Україні з одного слова. 

Козаки, бої і затоплені скарби

Мало хто знає, але на місці теперішніх руїн колись був бойовий замок. Тут гриміли справжні баталії. Свого часу навіть Богдан Хмельницький у цьому замку проводив раду козацьких старшин після Пилявецької битви. А ще існують легенди, що в річці неподалік лежать скарби. 

 У цьому напрямку втікали розгромлені польські війська після Пилявецької битви. Є легенда, що під мостом через Случ заховані їхні скарби. Їх по цей день не знайшли. Колись польські кінотники масово викинулись сюди – міст не витримав і впав. Люди думають, чому скарби не дістати? А там кілька метрів глибини і мулу. Вночі чорні археологи не можуть нічого зробити, а вдень – нема грошей, щоб шукати офіційно, - говорить Ігор Байдак. 

В'їзна брама сьогодні - все, що залишилось від могутніх воріт до могутнього оборонного комплексу

Від замку до будинку мисливця

З самого початку, у XVII столітті, замковий комплекс Острозьких складався аж з 12 будівель. А за описом, тут було п’ять веж. Зараз всю архітектуру можна полічити на пальцях однієї руки. Про могутній колись замок сьогодні нагадує хіба оборонна башта, схожа на корону і руїни в’їзних воріт. Але це лише на перший погляд. Як розповідає нам директор музею Олена Журавльова, туристам буде що показати. 
Крім в’їзної брами, є рештки кам’яних мурів, церква, палацова частина замку і оборонна башта. Це ті споруди, що залишились. Є ще дзвіниця церкви, але вона була збудована у XVIII столітті, - каже Олена Журавльова. 

Так сьогодні виглядає внутрішій двір замку Острозьких

Замок добряче постраждав в радянські часи. Як переконані історики, його використовувався не за призначенням. З 1920-30 років і до 1954 тут ще діяв заповідник князів Острозьких. Працівники могли похизуватись найбільшою кількістю експонатів - до 5 тисяч зразків. Та потім музей закрили, а всі експонати вивезли. Саме після того, як замок віддали на потреби міста, тут і розпочався хаос.  Човнева станція, різні цехи, тир і навіть будинок мисливця...Це ще не весь перелік того, що тут було. Найбільше замку дісталось за 25 років радянської влади.  

Цікаві факти про старокостянтинівський замок

  • Замок унікальний тим, що його збудували у рекордно короткий термін – 10 років
  • Жодного разу оборонну башту не змогли взяти татари
  • На території резиденції Острозьких проводили зйомки історичної драми “Троє” про Другу світову війну, яка має вийти на екрани цієї осені

Що ще організовують на території замку

Когось з туристів може відлякати занедбаний стан архітектурної пам’ятки. Та всередині є на що подивитись. У замку постійно проводяться екскурсії і діють різноманітні виставки. Сюди привозять свої роботи майстри з різних куточків України. Можна подивитись виставки живопису, ікон. Щоліта замок оживає і здригається від реву моторів. У липні тут відбуваються тематичні зліти байкерів. Цього разу любителі поганяти з вітерцем перевтілювались у піратів. А ще в червні сюди з’їжджаються керамісти з усієї країни. На “керамічному планері” їдуть придбати різні глиняні вироби і навіть замовити майстер-клас.

Читайте такожЩо про “Старкон фест” кажуть організатори 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up