Дресирувальниця Марта померла у злиднях. Гроші на похорон збирали знайомі

Дресирувальниця Марта померла у злиднях. Гроші на похорон збирали знайомі
  • Мертву Марту знайшла її 14-річна донька. Дресирувальниця пішла з життя у 48 років.
  • Її напарника - песика Томі, з яким вона збирала гроші, вже забрали. Поки що вирішується доля циркового ведмедя Стефана.
  • У Марти не було рідних, а її єдину неповнолітню доньку хочуть забрати у притулок.

 

Дресирувальницю з кумедним пуделем у кашкетику у Хмельницькому знають. Вона багато років просила у перехожих милостиню, аби прогодувати бурого ведмедя Стефана. У 2012 році журналісти “ВСІМ” вже розповідали історію цієї жінки, писали про те, як її мініатюрний Томі допомагає прогодувати величезного ведмедя.

Прощаючись з артистичним минулим, Марта забрала з собою і клишоногого. Цирковий друг був з нею довгих 17 років. З ним ділила житло і останній кусок хліба. Двічі переїжджала. Аж поки серце жінки раптово не зупинилось. Померла Марта 29 січня від серцевої недостатності. Ледь назбиравши гроші на похорон, попрощались з нею лише через три дні - 1 лютого. Поховали у Нижніх Вовківцях, де жила з сім’єю і тваринами останніх кілька років.
 
Гроші збирали волонтери
 

Щодня Марта Бужановська приїжджала у Хмельницький із села Нижні Вовківці. Тут просила у перехожих  грошей з улюбленим песиком в руках. Її яскравий капелюшок і цей кудрявий чотирилапий – все, що залишилось від її циркового минулого.

На Соборній вона збирала кілька гривень, купувала на них харчі і везла додому. 
На здоров'я 48-річна жінка майже не скаржилась. В день смерті Марта була вдома. Зранку її холодне тіло побачила донька – 14-річна Агнеса. Зі сльозами кинулась дзвонити хрещеній. Грошей на похорон не було. Волонтери, які відгукнулись, складали копійку до копійки.

- Нічого не було. Одяг ми знайшли в себе, щоб її поховати. Труну купили найдешевшу, ледь вистачило, - каже хрещена Мартиної доньки Олена Пальохіна.

Відео дня

Не було кому відспівати

Тіло направили в морг обласної лікарні. Звідти його забрали лише на третій день. До моргу приїхав друг сім’ї з Хмельницького, доглядальник тварин Сергій Пальохін. Приїхав разом з мамою, яка і є хрещеною неповнолітньої дочки Марти. Кажуть, більше нікому - рідних у Марти не було. Повезли тіло у село. 

Коли труну привезли на місцеве  кладовище, чоловіки ще докопували яму. Біля труни з тілом зібралось кілька людей. На прощанні не було ні односельчан, ні сусідів Марти. Хтось з присутніх сумно сказав, що ті лиш “зітхнули з полегшенням”.

З рідних – лише донька.  Священик, який мав відспівувати померлу, не прийшов. Після кількох хвилин мовчання прощальне слово взяв волонтер. Сказав, що колись служив у церкві. Не було ні хреста, ні вінка на могилу.  

- Он візьміть хреста старого і поставте, - показує рукою на старі хрести чоловік, який копав яму.
На купі лежать старі хрести і сміття, яке залишилось після прибирання чужих могил. Присутні мовчки дивились, як засипають яму. Найбільше плакав чоловік Марти. 

В селі «маму» хижака не любили

Дресирувальниця з донькою і мамою перебралась у Нижні Вовківці до чоловіка на 30 років старшого за неї. Він запросив жінку до себе, коли побачив. як вона просить милостиню. каже - пожалів. Раніше ж Марта жила в селищі у Старокостянтинівському районі. А ще в 90-х жила і гастролювала у Санкт-Петербурзі. 

Сьогодні на сільському цвинтарі її чоловік багато плакав і говорив, що його дружину «згубили». Про свою Марту розповідає багато і захоплено.

- Зустрів її, сиділа така з пудельком. Це було 5-6 років тому. Я дуже жалію таких людей, котиків і собачок мені шкода. Пройшов повз, дав тоді 5 чи 10 гривень, бо більше не було. Так ми познайомились. Роки два пройшло. Побачив її знов, сумна була. Сказала, що помер чоловік і її виганяють з дому. Запропонував – приїжджайте і живіть у мене. Я допомагав їй всім, чим міг. Вона не може на мене ображатись, - втираючи рукавом очі, - каже чоловік Марти Леонід, або як він нам представився, «дядя Льоня».

Окрім чоловіка, милості від інших людей колишня артистка не знала. У селі її не любили. Була ще старенька мама, але і тієї нещодавно не стало. Померла менше, ніж за місяць від доньки. Кажуть, серце Марти від цього і не витримало.

У хаті жили і діти, і собаки

Це той випадок, коли не розумієш, куди зайшов – у хату чи хлів. Помешкання відомої колись циркачки нагадує смітник. Від їдкого запаху аж ріже очі. Переступивши поріг, впадаєш у шок – як тут можуть жити люди. На підлозі розкидане шмаття, собачі миски, недоїдки, сміття. Крім того, важко не вступити у собачий послід.  

Афіша, на якому щаслива Марта - все, що залишилось від її артистичного минулогоАфіша, на якій Марта щаслива - все, що залишилось від її артистичного минулогоПостіль-  одна, брудна до неможливості. Серед цього всього мотлоху донька Марти знаходить плакат. На ньому мама на арені цирку «Шапіто». Усміхнена. Це єдина згадка про колись щасливе минуле дресирувальниці. Більше світлин молодої Марти у домівці не знайшли. 

Тепер тут господарює Леонід. Мартиних собак, які жили разом з ними в оселі, забрали волонтери. Скільки усього їх було - одному богу відомо. Приходили і ночували прямо в хаті. Спали з господинею. Вдень кудись йшли і приходили, коли хотіли.

Кудлатого песика Томі взяла собі хрещена Агнеси, на згадку про жінку.
«Марточка, тепер твої собачки пристроєні», - плакала і казала на кладовищі доньчина хрещена, коли прощалась з померлою.

Стефан погруз в лайні

Серед всього мотлоху на подвір’ї облаштований невеличкий вольєр. Це і була домівка ведмедя впродовж довгих  років. Клітка для цього велетня здається затісною. Всередині і біля вольєру - багато лайна. Сморід стоїть страшенний.

Відразу після похорону друг сім’ї Сергій Пальохін разом з помічниками-волонтерами взялися за лопати і почали прибирати. Стефан отримав кілька буханців білого хліба. Ласував з апетитом. Сергій сказав, що після смерті Марти приїжджає сюди, аби погодувати хижака. За кілька днів перевезе його до Хмельницького. У його зоопарку це буде вже другий клишоногий.

- Поки заберу його до себе. Все одно щодня приходжу годувати тварин. І він в мене буде ситий і здоровий. Це якщо люди захочуть, то він може залишитись в нас у місті. А як ні – то його зможуть забрати у заповідник на Закарпатті, - говорить Пальохін.

 Доньку хочуть забрати в притулок для безхатьків

- Дзвонить мені дитина і каже, що мама померла. Я не повірила. Певно це сталось вночі, бо донька побачила вже зранку, що Марта нежива, - схвильовано згадує Олена Пальохіна, яка змушена була взяти дівчинку до себе.

Це її хрещена. 14-річна Агнеса залишилась без мами. Вона замкнена і дуже мовчазна. На запитання, чи є вона у сомережах, сором’язливо відповідає, що не вміє ними користуватись. Дізнаємось, що дівчинка мріє стати художником. Найбільше їй до вподоби малювати пейзажі і може запросто «накидати» чийсь портрет.

Агнеса ходила до сільської школи. Тут над нею знущались однокласники. Тому хрещена порадила забрати її у міську спеціалізовану школу. Якою буде доля дитини – невідомо. Подейкують, що її хотіли забрати на деякий час у притулок для безхатьків в Хмельницький. Та її не віддадуть. Сергій Пальохін говорить, що при можливості буде оформлювати опікунство над дівчинкою. Навіть попри те, що в самого двоє маленьких дітей.

Знайомі жінки просять усіх небайдужих допомогти. На утримання і транспортування ведмедя потрібні кошти.

Для допомоги:

Номер картки Приватбанку: 41 49 49 78 71 21 22 07

Телефон: (096) 787 81 16 - Сергій Пальохін.

Добудувати великий вольєр для ведмедя на Мартиному подвір'ї так і не встиглиСтефан навіть має документи. Тваринка, кажуть, здорова і має прививки. Клітку накрили. Чоловіки сказали,  що ведмідь не мерзне

У дресирувальниці вдома було багато собак. На господарстві залишився лише один

На цьому ліжку жінка спала разом з собаками

Після смерті Марти в домі ніхто так і не прибрався 

А це щось на кшталт кухні

Скоро у 17-річного Стефана може з'явитись нова домівка. А поки тварина залишається на догляді в волонтерів. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (12)
  • Nataliya Vishnevska

    по-перше, утримання будь яких тварин це відповідальність, якої у цієї колишньої дресирувальності не було. вона категорично при житті відмовлялася віддавати Стефана до реабілітаційного центру. тому такі! умови утримання червонокнижної тварини  - кримінальний злочин.  по-друге, по Сергію Пальохіну давно "тоскує" фахова комплексна перевірка з боку контролюючих органів - Екоінспекції та ветеринарів. по -третє,  не маючи ніяких прав на Стефана, Пальохін відмовлявся добровільно віддавати Стефана .  ну і по-четверте, завдяки журналістам, чиновникам Мінекології, зоозахисникам Стефан нарешті вперше у своєму багатостраждальному житті має шанс на достойне існування - http://mgir.info/mizhhir-ya/5336-400-kilohramovoho-vedmidia-stefana-iz-khmelnytskoho-povezut-do-reabilitatsiinoho-tsentru-synevyr

  • Радионова Алеся

    Перевела кошти на карту.
  • Глазок Игорь

    Давайте хоть сейчас, после ее смерти поможем зверям. Медведя содержать нелегко. Сергей Палехин в одиночку заботится о зверях, но вход в его зоопарк остается бесплатным.

    IGOR reply Глазок Игорь

    Поддерживаю! Уже перевёл деньги на счёт!

    Вообще надо в этот зоопарк организовывать экскурсии для школьников, с символической платой. Тогда неплохо насобирают и помогут!

    Мазур Альона reply IGOR

    Треба допомогти не тільки тваринам. В неї ж лишилась дочка(
  • Воронина Анна

    Люди!!! Не будьте байдужими до людей і тварин! Ви ж хочете жити у Європі, а в Європі так до людей і тварин не ставляться

    Танюша Двойнос reply Воронина Анна

    та при чому тут Європа, де б людина не знаходилась, вона повинна залишатись людиною на сам перед, не дарма кажуть, не місце прикрашає людину, а людина  - місце!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:40 Великий футбол повернувся у Хмельницький: як перемагало Поділля photo_camera 16:13 Храм у Деражнянській громаді офіційно перейшов до ПЦУ 15:35 Великогабаритні автобуси замінять «маршрутки» у Хмельницькому 15:02 Йому було 24: загинув доброволець з Хмельницького Тарас Мельник photo_camera Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 14:38 Графік стоянок екобуса в квітні: що й куди приносити хмельничанам 14:03 Військові силою затримали чоловіка в Хмельницькому. Що про це каже адвокат 13:42 350 тисяч за електроенергію стягнув хмельницький суд з двох жителів будинку 13:00 На Хмельниччині п’яний водій автобуса в’їхав у стовп і втік. Його оштрафували 12:11 Через ворожу атаку на Хмельниччині постраждали шість будинків, – ОВА 11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up