“В школі тісно, а будуватись нема куди” - директор СЗОШ № 1 про другу зміну

“В школі тісно, а будуватись нема куди” - директор СЗОШ № 1 про другу зміну
  • Кожен тридцятий учень у Хмельницькому вчиться в другу зміну.
  • Школи переповнені. В чотирьох з них не вистачає приміщень, аби розмістити всіх учнів.
  • Вчителі увесь день проводять на уроках з дітьми. А зошити несуть перевіряти додому.

Йдуть до школи майже в обід, а повертаються, коли надворі темно. Учні чотирьох хмельницьких шкіл не з чуток знають, як це робити домашнє завдання ночами, зате спати ледь не до обіду. Школярі з СЗОШ № 1, НВК № 10, СЗОШ № 29 і колегіуму змушені приходити до школи тоді, коли інші вже йдуть додому. Саме у цих навчальних закладах не вистачає приміщень, аби в першу зміну помістились всі учні.

- Зараз школи міста переповнені. У всіх цих школах, де є друга зміна, бракує приміщень. Ми поступово будемо робити добудови до шкіл, щоб вистачало всім місця. Зараз, наприклад, йде будівництво у НВК № 10 (вулиця Водопровідна, - прим.авт.). Прагнемо до того, щоб всі школярі ходили лише у першу зміну, - розповідає vsim.ua заступник директора Департаменту освіти і науки Хмельницької міської ради Світлана Губай.  

Цього року у 35 хмельницьких шкіл пішло майже на 2 тисячі більше дітей, аніж минулого року. За парти сіло 30 тисяч школярів. Тисяча учнів ходить на уроки в другу зміну.

Відео дня

Дітей стає більше, а нових шкіл нема

Ще з початку минулого століття в Україні практикували навчання у другу зміну. Міста і села розросталися, а приміщень школи не вистачало. Навчальні заклади стали переповненими, а коштів на будівництво нових або добудову діючих не виділяли. І якщо у деяких навчальних закладах переобладнали кабінети на навчальні аудиторії і відмовились від другої зміни, то у інших ситуація залишається незмінною.

Тим школам, які досі мають двозмінне навчання, Міністерство освіти рекомендувало організувати навчання у так звану “підзміну”. Це означає, що приходити на перший урок діти мають не пізніше 12:00. Натомість класична друга зміна передбачала уроки з 14:00 і аж до 19:20.

У школу беруть всіх бажаючих

Школа не може відмовити прийняти дитину на навчання, навіть якщо місць немає. В ЗУ “Про освіту” вказано, що батьки можуть обирати навчальний заклад за територіальним принципом чи той, який їм до вподоби. Водночас в тому ж таки законі прописано, що один клас може містити не більше 30 дітей. У школах ж ігнорують вимогу щодо кількості учнів і беруть всіх бажаючих. Посилаються на Конституцію, де йдеться про доступність освіти.

Виходить, що частина шкіл, які користуються популярністю у батьків, переповнені. До того ж, навчатись у місто приїжджають з ближніх сіл. Зараз у хмельницьких школах в другу зміну вчаться учні 3, 4, 5 і 6 класів. Це пояснюють тим, що діти у 1-2 класах ще зовсім маленькі, аби навчатись в другій половині дня. А от учні старших класів мають по 7-8 уроків на день. І якби вони навчались у другу зміну, то змушені були б сидіти в школі до дев’ятої вечора.

Хто навчається у другу зміну в Хмельницькому:

  • СЗОШ № 1 - 9 класів (4, 5 та 6-ті класи)

  • НВК № 10 - 15 класів (3, 4 та 5-ті класи)

  • СЗОШ № 29 - 4 класи (6-ті класи)

  • колегіум - 9 класів (3 і 4-ті класи)

З 1 вересня у переповнені хмельницькі школи пішло ще на 30-50 учнів більше, ніж у минулому році. Проблему з ними можуть вирішити новозбудовані навчальні заклади. У 2018 займуться будівництвом нової школи на Озерній. Там планують розмістити 480 учнів початкових класів. Крім того, планується добудувати нові приміщення у ліцеї №17, НВК №10 і СЗОШ №18.  

- В зв’язку з реформуванням освіти ми будемо відділяти 10-12 класи окремо. Вони мають бути профільні. І ми плануємо на базі міжшкільного навчально-виробничого комбінату відкрити ліцей з англійським профілем. Таким чином, розгрузяться школи в центрі міста, - пояснює заступник міського голови Галина Мельник.  

Ходять в “середню” зміну

У СЗОШ № 1, що на Староміській, у другу зміну вчаться вже більше 20 років. Запровадили її через те, що набирали багато учнів, а місця не вистачало. Зараз у другу зміну навчається 9 класів. Це учні 4, 5 та 6 класів. Адміністрація школи нарікає, для того, аби всі ходили у першу зміну, бракує приміщень. Все через те, що діти мають чимало уроків англійської та німецької, а для занять нема аудиторій. І це при тому, що один початковий клас навчається у приміщенні ДНЗ № 49, що на Парковій, 4.

- У нас в школі поглиблено вивчається англійська мова з 1 класу. Також у 5 класі додається вивчення другої іноземної - німецької. Це все передбачає поділ дітей на групи. Більшість класів ділиться на 2-3 групи. Щоб проводити навчання, потрібні аудиторії. На сьогоднішній день на всю школу є 26 аудиторій. Ми всі просто не поміщаємось, тісно в школі. А будуватись і нема куди, - розповідає директор СЗОШ № 1 Алла Кіящук.

Однак кажуть, що діти навчаються не у другу, а у “середню” зміну. Мовляв, друга зміна передбачає, що школярі приходять на уроки тоді, коли закінчаться заняття у першої зміни. Натомість у хмельницьких школах організували навчання у так звану “підзміну”, тобто діти приходять на навчання не пізніше 12:00.

Так, у СЗОШ № 1 перший урок для учнів другої зміни починається не пізніше 12:30. А навчання закінчується до 18:00.

Вчителі звикли працювати довше

В адміністрації школи кажуть, нелегко вчителям, бо ті змушені працювати і у першу, і у другу зміну. Мовляв, педагоги не мають достатньо часу для методичної роботи та власного саморозвитку. Натомість вчителі розповідають, що до роботи у “проміжну” зміну вже звикли.

Олена Мехтієва, заступник директора СЗОШ № 1 з навчально-виховної роботи, вчитель початкових класів

- Ми намагаємося чим раніше починати уроки, наприклад, сьогодні в нас почалися уроки об 11:25. Діти не втомлюються, гарно сприймають матеріал. Проблем нема, ми їх опитували, їм подобається. Коли закінчуються заняття, на вулиці ще світло. Наші діти часто зранку роблять домашнє завдання. А після уроків вони встигають ходити на секції та гуртки. Батьки нам не жалілися.

Любов Скорих, вчитель української мови та літератури, класний керівник 6-Б класу

- Звичайно, що дітям може бути важко. Але є пріоритети, дитині не треба дуже рано вставати, вона може повторити навчальний матеріал. А приходячи зі школи, діти встигають і на гуртки, і зробити домашнє завдання. Нам, як вчителям, теж часом буває важко, бо інколи доводиться бути у школі майже весь день. Але ми вже звикли.

“Діти швидко адаптуються до змін”

Галина Літвінова, практичний психолог

- Пік працездатності починається з 8:00 і триває до 11:00, потім на декілька годин падає і знову підіймається. Але в школах регулюють так, щоб перший урок в дітей другої зміни починався близько 13:00, тоді теж наступає пік працездатності. Мінусом є те, що дитина пізно приходить додому, їй потрібно годину відпочити і тоді приступати до виконання домашнього завдання. У дітей часто є секції чи гуртки. Є діти, які приходять додому близько 22:00 і їм потрібно ще сідати за домашнє завдання. Але організм дитячий набагато легше адаптується, тому дітям це не є проблема. Вони не жаліються, що їм важко ходити в другу зміну. Єдине, щоб діти не виконували домашнє завдання після дванадцятої години ночі. Рекомендую краще встати раніше і робити уроки, які не встигли виконати ввечері. Також батьки мають дозволяти дітям ввечері погратися, зайнятися своїми справами, інакше школа стане рутиною.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анна Островська

    ті діти скоро як темно будуть додому ходити(
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up