Групи продовженого дня у хмельницьких школах подорожчали. Освітяни пояснили чому

Групи продовженого дня у хмельницьких школах подорожчали. Освітяни пояснили чому
Фото зі сторінки Департаменту освіти і науки у Фейсбук
  • В редакцію сайту vsim.ua звернулась Ольга Яневич-Федишина. Її діти навчаються у СЗОШ № 8.
  • Мати трьох школярів нарікає, що з вересня за групи продовженого дня доведеться платити майже вдвічі більше.
  • В Департаменті освіти кажуть, позакласний час подорожчав через те, що зросла зарплата вчителів.

Новий навчальний рік з новими проблемами. Хмельничанка Ольга Яневич-Федишина у рубриці “Від читачів” написала про те, що ходити на групу продовженого дня стало дорожче. Жінка каже, що позакласне перебування у школі має фінансуватися з місцевого бюджету. Натомість у школах просять гроші у батьків. Та ще й підняли вартість майже вдвічі.

- Нас попередили у 8 школі, що за “продльонку” треба буде платити по 400 гривень і це без харчування. Минулого року ми платили по 300 гривень з харчуванням. Якщо в мене троє дітей, це додатково більше 1000 гривень щомісяця. А якщо не віддавати дітей, то батькам потрібно зриватись з роботи, щоб забрати дитину зі школи, - розповідає Ольга Яневич-Федишина.

З нового навчального року вартість груп продовженого дня зросла у кожній школі міста. Відтепер за місяць батькам доведеться платити від 400 до 600 гривень. Наприклад, у СЗОШ № 31 раніше позакласні заняття коштували 150 гривень, тепер треба викласти 300 гривень. А от у ліцеї № 17 ціна зросла з 290 до 370 гривень. Натомість у школі № 19 вартість підняли аж до 600 гривень.

Відео дня

Та у постанові Кабміну № 1121 від 5 жовтня 2009 року йдеться про те, що групи продовженого дня мають фінансуватись з міського бюджету. За поясненнями, чому ж хмельницькі батьки змушені викладати свої кошти, ми звернулися в Департамент освіти. Там кажуть, що безкоштовно відвідують групи продовженого дня лише діти-пільговики. Саме на них і закладаються кошти у міському бюджеті. На інших грошей бракує. Тому замість традиційних груп продовженого дня надають платні послуги, про які вказано у постанові Кабміну № 796 від 27 серпня 2010 року.

- Через те, що у бюджеті не вистачає коштів, ми пропонуємо платні позаурочні освітні послуги. Пишеться заява зі згоди батьків. За наявності не менше ніж 12 заяв формується група, - пояснює директор Департаменту освіти і науки Хмельницької міської ради Роман Миколаїв.  - Держава збільшила вчителям зарплати вдвічі, тому і зросли послуги майже вдвічі. Вартість визначає кожен навчальний заклад відповідно до кваліфікації і педагогічного стажу вчителя, який вестиме позаурочні заняття.

Читайте також: Без домашніх завдань і оцінок: першачки з хмельницької школи не сидітимуть на уроках

У п’ятьох хмельницьких школах з жовтня запустять електронний журнал

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (18)
  • Анна Островська

    батьки хочуть,  щоб собі бути на роботі, щоб за їхніми чадами дивились, та ще й безкоштовно. няньки нині платні

    толік reply Анна Островська

    чим далі тим цинічніші і жорстокіші люди в місті. щось коїться в Хмельницькому не те.

    Мастер Автополив reply толік

    Та в країні теж якась хуйкня відбувається. Не тільки у Хмельницькому. Це наслідки революції гідності мабудь, бо такої жопи при Кровавому Панді я не пам'ятаю.
  • Olga Tanina

    Отако привів дитину в платний садочок, хочеш щоб її покормили плати ще, бо з собою давати не можна, а потім її забирай о 12 год до дому, там її корми, пої і спати вкладуй, а потім її приводь, а не подобається, то наймай нянічку.Тому там усі мають роботи жінки, да і вихователі не бідують і безробіття відсутнє, а не так як в нас, вихователі як білочки у колесі,бігають біля 40 дітей,а толку ніякого.

    толік reply Olga Tanina

    ви працівник міської ради і так грубо говорите. ганьба вам. оце лице влади.

    Мастер Автополив reply Olga Tanina

    Ото ти рогуліха ))) Еталонна!
  • Olga Tanina

    В Европі межу прочім усі позашкільні установи працюють до 12 години, там виховатилі не сидят  за копійки до шостої з чужими байстрюками, поки мами на роботах гріють сраки на високооплачуваних роботах.
  • Евгений Белоусов

    Шановні!

    Перш, ніж давати публікацію Групи продовженого дня у хмельницьких школах подорожчали. Освітяни пояснили чому" на загал, уважно прочитайте допис О. Яневич-Федишиної у рубриці "Від читачів". Стаття редакції носить поверхневий характер, з метою заспокоїти батьків шкіл міста, коли на загал винесено чергову схему обдурювання мешканців.

    В допису читачки питання подорожчання не є головним. Сенс допису інший.

    По-перше, вона зазначає, що групи продовженого дня в закладах освіти міста, згідно діючого законодавства України, повинні оплачуватись за рахунок міського бюджету..А тому, вимогу законодавства видавати за бажання матері є, м'яко кажучи, некоректним.

    По-друге, за змістом допису читачки, групи продовженого дня за рахунок батьківської плати взагалі не передбачені законодавством. Не зважаючи на це, редакція допустила обговорення де-факто створення незаконних оборорудок Департаментом освіти, приймаючи сторону Департаменту.

    У редакційній статті про незаконність оборудки з групами продовженого дня ані пари з вуст.

    По-трете. Дивує відповідь "компетентного" спеціаліста Департаменту освіти, який говорить про причини створення платних груп продовженого дня:" Через те, що у бюджеті не вистачає коштів, ми пропонуємо платні позаурочні освітні послуги." Які платні послуги можуть надаватись учням молодшої школи?!  Прочитайте, хоча б,  перед тим, як давати публікацію, ПЕРЕЛІК платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної та комунальної форми власності  http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/796-2010-п, в якому взагалі відсутні послуги, які школи намагаються надавати, але про які не пишуть і не згадують

    І на останнє. Коли редакція дає публіувцію, то як мінісус її треба проситати. Як випливає з публікації газети, причиною створення незаконної оборудки є підвищення вчителям заробітної плати. Якщо це так, то є два виходи з ситуації: не підвищувати вчителям заробітної плати, а надати їм години вихователів груп продовженого дня за рахунок коштів міського бюджету.

    Взагалі, якщо не можеш керувати автомобілем, - не сідай за руль.

    Andy Andy reply Евгений Белоусов

    Ну там ще є такий пункт в Законі:

    освітні  послуги  понад  обсяги, встановлені навчальними

    планами і програмами у дошкільних,  інтернатних, загальноосвітніх,

    позашкільних,  професійно-технічних  і  вищих навчальних закладах;

    { Пункт 18 розділу 1 в редакції Постанов КМ N 547 ( 547-99-п ) від

    06.04.99, N 1564 ( 1564-2004-п ) від 17.11.2004 }

    Як я розумію, ці групи поза навчальним планом. Тобто ,законодавство однозначної відповіді не дає.

    Andy Andy reply Andy Andy

    Побачив вже нову постанову від 2010, та що цитував вище 1997-го.

    Andy Andy reply Andy Andy

    Ой, не в Законі, а в постанові Кабміну http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/38-97-%D0%BF

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up