Про перший “Старкон фест”: враження учасників

Про перший “Старкон фест”:  враження учасників
  •  Відвідувачі та учасники “Старкон фесту” поділилися своїми враженнями, очікуваннями та міркуваннями щодо першого фестивалю середньовічної культури у Старокостянтинові.

 Вперше у Старокостянтинові проводили триденний фестиваль середньовічної культури “Старкон фест”. З 25 по 27 серпня на території замку князів Острозьких можна було побачити, як оживає історія. 

Триденний фестиваль “Старкон фест”  завершився. Емоціями від першого, малолюдного і поки що маловідомого, але такого цікавого заходу діляться учасники, які творили протягом усіх цих днів атмосферу середньовічного міста. Це - клуби історичної реконструкції, танцювальні та музичні колективи. Саме вони і розповіли про організацію, програму і місце.

Нагадаємо, що організатори обрали замок князів Острозьких для проведення фестивалю не просто так. До нашого часу збереглися лише частина палацового комплексу з баштою та Троїцькою церквою, дзвіниця та ворота. Замок потребує багатомільйонних вкладів. Масовими заходами намагаються привернути до об’єкту увагу як влади, так і туристів.

Відео дня

 -  Сам фестиваль є дуже файним, організація нормальна, а судді - справедливі. Єдине, що не сподобалось - вчорашня злива, але то таке. Ми давно їздимо по фестивалях та спортивних змаганнях історичного бою, тому маємо з чим порівняти, - розповідає учасник змагань та учасник клубу «Золота шпора»  (місто Київ) Олег Цимбалюк.

-   Фестиваль був дуже цікавий, організатори - молодці.  Це чудова територія для проведення таких заходів. Дуже гарна річка, особливо зранку, коли туман стелиться над нею. Ця картина така пейзажна. Коні, лицарські турніри, середньовічні дами, костюми різних епох, - все дуже захоплююче. На мою думку, організатори - молодці. Вони  вже не перший рік влаштовують подібні фестивалі, тому більшість учасників -  їхні друзі.  Ми приїхали на їхнє прохання, щоб  місцеві жителі, хмельничани, гості міста мали можливість  подивитися на шоу, я б сказала такого міжнародного рівня, - розповідає  учасниця  Вікторія Стрілковська.

-   Ми вже третій рік їздимо по фестивалях з гуртом. Думаю, організаторам все вдалося, є наповнення програми, немає перерв, все дуже динамічно проходило. Фестиваль - гарний, атмосфера підтримується.  Я просто в захваті. Ми дуже тісно співпрацюємо з організаторами, нас добре знають, тому завжди раді приїхати на такого роду фестивалі. Думаю, наступного року ще раз відвідаємо «Старкон фест», -  каже  учасник гурту «Бурдони Черна» Богдан Козловський.


-   У Старконі я вперше. А фестиваль мені подобається тим, що тут багато реконструкторів, різних колективів з різних міст. Є один мінус. На мою думку, тут мало годують, але в принципі смачно.  Я  б радила відвідати усім такі фестивалі і сама із задоволенням приїду наступного року. Тут своя атмосфера і дуже класні люди. Хоча він перший, але мені дуже сподобалось, перезнайомились ще зі всіма у перший день,  -  ділиться враженнями учасниця колективу “Тартан” із Ужгорода  Діана Мокрянин.   

- Я б радив всім приїхати хоча б раз та отримати те задоволення. Просто я не вперше на фестивалі. В принципі кожного разу, коли їду на фестиваль отримаю заряд позитивної енергії. Знаєте, ці лицарські бої, поринаєш у ту атмосферу середньовіччя, в цей антураж. Вчора я думав, що гроза зіпсує мій настрій, адже відмінили  виступ “Братів Гадюкіних”. Але ми зібралися усі гуртом в замку, хлопці принесли гітари,  ми співали. Це теж було досить атмосферно і душевно, - ділиться враженнями Остап Стефаник.

-   Емоції позитивні, нам було дуже цікаво, хоча ми приїхали тільки на третій день. Все, як кажуть, на рівні. Всі ці лицарі, турніри, атмосфера середньовіччя, старовині храми, споруди, - нам було дуже цікаво. Сам фестиваль ще досить молодий, він ще далі буде розвиватись. І хотілося, щоб було більше інформації, більше учасників. Було дуже приємно зустріти тут наших земляків, наших однодумців.  Це місце дуже хороше для такого роду заходів, - каже Радимир Міляр.

-    Ми їздимо по фестивалях по усій країні. Під час фестивалю поринаєш у ту атмосферу середньовіччя.  Велика група людей допомагає ожити тому місту, тобто згадати ті традиції та часи розквіту. Ми під час фестивалів поринаємо у час урбанізації: на землі спимо, і з землі їмо. З кожним роком все менше залишається людей, які пам’ятають свою історію. Люди не розуміють, що ці будівлі чудом вціліли та пережили цілі епохи, а це все є наша історія, - розповідає власниця “Каретного двору” зі  Львову Валентина Банус.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up