Легенди замку Острозьких у Старокостянтинові

Легенди замку Острозьких у Старокостянтинові
До нашого часу збереглася частина палацового комплексу з баштою та Троїцькою церквою, дзвіниця та ворота
  • З замком князів Острозьких пов’язують багато легенд.
  • Місце пронизане історією й нерозгаданими таємницями.
  • Деякі з них розкрили працівники музею.

Вперше у Старокостянтинові проводять  триденний фестиваль середньовічної культури “Старкон фест”. З 25 по 27 серпня на території замку князів Острозьких можна побачити, як оживає історія. Якщо дуже хочеться на фест, але немає можливості приїхати цими вихідними, vsim.ua розкаже вам про всі події.
 

Зaмoк Oстрoзьких – oкрaсa і гoрдість Старокостянтинова. Істoрія зaмку сягaє XVI стoліття, кoли булo зведене й сaме містo Кoстянтинів. Зaмoк був нaстільки пoтужним, щo тaтaри свoгo чaсу не змoгли йoгo взяти. Тому не дивно, що про замок ходять легенди. Вдaлoся лише пoвстaнцям Хмельницькoгo.

У музеї Острозьких кажуть, що не тільки цим цікава резиденція князя.

Відео дня

Як річка хана не пустила

Декілька легенд стосуються річки Случ - завжди спокійної та не примхливої. Кажуть, ніби сам хан Сигізмунд ІІ захотів перебратися через ріку до мурів замку. Перевдягнувся в королівські одежі та натягнув корону, сів у човен та поплив. Коли він був уже посередині річки, вона збурилася та перекинула човен. З вікна свого маєтку сам князь споглядав картину, як хан мусив скидати пишні вбрання аби не потонути. Піддані ледве змогли врятувати його. Після чого він жодного разу більше не намагався підібратися до Старокостянтинівського замку.

Незнайдені скарби

Інша історія теж стосується річки. Кажуть, що в Случі лежать скарби. Існує щонайменше дві версії того, як вони там опинилися. Перша про польську знать, яка начебто хотіла  задобрити князя, тому відіслала цілий човен з золотом та подарунками. Річка знову збурилася та потопила увесь човен. Кажуть, ніби скарби досі лежать на дні.

Інша легенда розповідає про те, що їх загубили розгромлені польські війська. Вони втікали  після Пилявецької битви через міст над річкою. Під чисельною кількістю коней міст не витримав і впав, а разом з ними на дно пішли скарби.

- Вже декілька разів з-за кордону пропонували безкоштовно почистити Случ, але умовою було, що все знайдене на дні вони забирають собі. Місцева влада завжди відмовляла, - розповідає провідний науковий співробітник музею Світлана Орлова,- Під час Другої світової війни тут ще діяв музей. І всі документи та пергаменти були у місті. Але пізніше одну частину архіву забрали у Німеччину, іншу - у Санкт-Петербург. Тому, можливо, вони і знають у якому місці що шукати.  

Чудодійна вода із криниці

Ще одна не менш цікава легенда стосується колодязя, що зберігся від часів самого Костянтина Острозького. Кажуть, ніби дочка одного з священиків хворіла на епілепсію. І їй уві сні приснилася Божа Матір, яка сказала, щоб дівчина кожного дня вмивалася й пила воду саме з цієї криниці. Дочка священика так і зробила, і через місяць недуга відійшла.

Замок Острозьких, історія якого налічує багато століть, до сьогоднішнього дня продовжує своє життя, щоб берегти пам’ять української історії.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Petro Rychkov

    хан Сигізмунд - це круто!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up