Багаті на глисти пісочниці у ваших дворах ніхто не перевіряє

Багаті на глисти пісочниці у ваших дворах ніхто не перевіряє
  • Усім байдуже! У санлабораторії не мають норм для перевірки дитячих майданчиків.
  • Пісочниці в дворах перетворилися в смітники і лотки для тварин.
  • Медики кажуть, що діти в таких умовах можуть підхопити будь-які інфекції.
  • А за перевірку пісочниць не відповідає жодна установа.

Невеликі пісочниці розміщені чи не в кожному дворі. З приходом тепла й до початку холодів тут щодня граються дітлахи. Вони сидять в піску, пересипають його поміж руками, ліплять фігурки. Та чи безпечною є така розвага для дітей і хто контролює якість піску в пісочницях?

То піску не завезли, то тварин вигуляли

Для перевірки журналісти vsim.ua обрали мікрорайон Гречани. Там оглянули близько 10 пісочниць. Усі вони однотипні. Пісок був у всіх. Ми розпитали чи ним задоволені місцеві жителі.

Відео дня

Мешканка кооперативу по Курчатова,1 Галина розповідає, що інколи виходить в двір з онукою. Дівчинку в пісочницю не пускає. Адже жодного разу не бачила, щоб пісок поновлювали.

- Майданчик в нас торік оновили, - каже пенсіонерка Галина. – Поставили кілька качелей та зробили нову пісочницю. Тоді ж її наповнили піском. Після того я жодного разу не бачила, щоб його довозили. Жодного. А одного вечора тут жителі сусіднього будинку вигулювали дога прямо в той пісок. Ми їм зауваження робили, але реакції – нуль.

Юлію ми зустріли в дворі по Олімпійській, 5. В дворі їхнього будинку є 2 пісочниці у формі гриба. Але в жодну мати дитину не пускає.

- Куди там пускати? - скаржиться Юлія Бочуля. – Пісок привезли тільки 2 тижні тому. І то викинули в одну пісочницю, а решту висипали на купу. То в ту, що ближче до нас, переносили дві сусідки самостійно. Але я своєму Богдану не даю там гратися. З будинку №7 та №7/1 постійно виходять з собаками і дозволяють їм гадити в той пісок. А ще з 7-го дому постійно зранку випускають кота. І куди він йде? В пісочницю. То моя дитина там гратися і перебирати ті фекалії не буде.

Ще в кількох пісочницях мікрорайону журналісти знайшли пляшки з-під газованих напоїв, недопалки та обгортки.

“Пісочниця - це дрібниця”

Хто ж має контролювати наповнення та якість грунту в пісочницях, які знаходяться на прибудинкових територіях. Із цим запитанням журналісти звернулись в управління ЖКГ.  Вони переадресували до ЖЕКів та ОСББ. З початком весняного сезону вони мають наповнити пісочниці. Але контроль за якістю піску покладають на жителів.

- Пісочниці - це  господарська діяльність кожного ЖЕКу. Це така дрібниця, - пояснив начальник УЖКГ Василь Новачок. –  Ми ж не можемо ЖЕКу казати в яку пісочницю він має завезти пісок. То відповідальність керівника кожного ЖЕКу. В ЖЕКів є договірні зв’язки з мешканцями. Контролювати пісок мають люди. Управління ЖКГ не контролює стан піску в пісочницях і не має цим займатися.

Про нестачу піску нагадують жителі

Аби з’ясувати яким чином ЖЕКи перевіряють стан пісочниць, звернулись до керівників ЖЕКів міста. Зв’язатися вдалося лише з 4 з 9. Виявляється, що кожен ЖЕК має власні правила заповнення пісочниць.

Наприклад, в дворах будинків, яких обслуговує ЖКК «Будівельник»,  новий пісок майстри досипають з початком весни.

Єдине, за що відповідають комунальники - це наявність піску. Але не якість. Можуть досипати, якщо попросили мешканці. Так працюють і в ЖЕКу №5.

У перші числа червня завозять наповнювач в пісочниці, якими опікується ТОВ «ЖЕО». Далі дитячим майданчиком практично опікуються батьки. Пісок ще можуть довезти в липні чи на початку серпня. Після 1 вересня піску, хоч би яка була погода, чекати не слід.

А мешканцям будинків, що відносяться до ЖЕКу №6, доводиться купувати наповнення для пісочниць власним коштом.

- За новими тарифами з березня цього року ЖЕК не в спромозі робити завіз піску, - каже головний інженер ЖЕКу №6 Оксана Трумиха. – Куб піску коштує 250 гривень. Тому мешканці будинків, чиї діти граються в пісочницях, самі збирають гроші, приносять їх в ЖЕК. Ми купуємо пісок і розвозимо його трактором по пісочницях.

Контролюють зовнішній стан піску і наповнення також самі жителі. В ЖЕКу кажуть, навіть накривають його плівкою, аби пісок не розкрадали для будівництва та не справляли свої потреби тварини. Про контроль якості піску в жодному з ЖЕКів не говорять.

Пісок не первіряють!

Наскільки безпечним є пісок в дворах будинків, вирішили запитати в Держпродспоживслужбі (колишній санстанції - авт.) Але там журналістам пояснили, що вони таким не займається.

- В нас є санітарні норми щодо утримання прибудинкових територій, - розповів начальник Держпродспоживслужби у Хмельницькій області Ігор Баланюк. - Але підписаний закон про введення з минулого року мораторію, який не дозволяє проводити плановий державний контроль-нагляд. Ми можемо контролювати грунти тільки за зверненнями громадян, в тому випадку якщо є якісь скарги, нещасні випадки і так далі. Інші перевірки категорично заборонено.

Перевіряти пісок на наявність бактерій повинна інша організація ДУ «Лабораторний центр».

- В лабораторному центрі є план, в якому передбачено цілий ряд досліджень. І вони без будь-яких погоджень можуть відібрати всі об’єкти навколишнього середовища і провести їх дослідження, - каже Ігор Баланюк.

Але не все так просто. Виявляється, пісочниці в дворах будинків – не компетенція лабораторного центру. Вони проводять аналізи  лише тих пісочниць, що є на території дитсадків.

- Лабораторний центр не контролює якість піску, що знаходиться в дворах будинків. В наших санітарних нормах такого пункту немає, - запевняє керівник Хмельницького обласного лабораторного центру МОЗ Олег Балашов. - Проводити дезінфекційні заходи та контроль пісочниць прибудинкових територій зобов’язані ЖЕКи. А здійснювати нагляд за дотриманням санітарного законодавства має згідно закону Держпродспоживслужба.  Для цього в них є санітарні норми утримання прибудинкових територій.

Що кажуть медики

А поки одна організація перекидає повноваження на іншу, дитячі пісочниці залишаються не обстеженими. Медики ж запевняють, погравшись у дворовому піску, дітлахи можуть підхопити навіть вірусні захворювання.

«В пісочниці можна заразитися грибком»

Поліщук Степан Йосипович, лікар-дерматовенеролог

- На пісок ходять коти, собаки та птахи. Частіше в пісочниці дитина може підхопити глистну інвазію чи мікроспорія, якою хворіють коти. Для останньої хвороби треба тривалий час лікуватися. Це грибкове захворювання, яке виводиться лише за три тижні лікування.

«В пісочниці можна підхопити будь-що»

Оленкевич Світлана Павлівна, заступник головного лікаря з охорони дитинства та материнства Хмельницького міського центру ПМСД №2

- В пісочниці дитина може підхопити будь-що. Насамперед, це різні гельмінтози. Їх може бути більше 10. Найпоширеніші – аскаридоз та ентеробіоз. Там і гострики можуть бути, і гастероколіти, і вірусні різні захворювання. Симптоми різні: схуднення, відмова від їжі, втрата апетиту, загальна слабкість, висипи на шкірі, біль у животі, проноси, закрепи. Якщо дитина захворіє аскаридозом, то симптомом є покашлювання, як при ГРВІ. При гостриках у дитини чухається задній прохід, бо ці паразити вилазять відкладати яйця. Також діти гризуть нігті. Батьки можуть розпізнати ці симптоми. Але кожна дитина має наприкінці літа здати аналіз калу і зішкріб на ентеробіоз та аскаридоз. А голуби можуть переносити навіть вірусні та кишкові інфекції. Щоб вивести гострики достатньо прийняти одну таблетку, для лікування аскаридів одна чи дві таблетки. Але гельмінти спричиняють алергізацію організму і навіть коли помирають, то можуть викликати інтоксикацію. Так, дитина може залишитися алергіком на довгий період часу. Навіть доходить до бронхіальної астми. Можна і орнітоз підхопити від пташок, які «сходили» в пісочницю. Можна заразитися токсоплазмозом. І є мало препаратів, щоб цю хворобу вивести. Це довготривале і дороговартісне лікування.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Ірина Волошина

    це жах, а не пісочниці!
  • Олег

    Сволочі такі . Все пофіг!
  • Юрій Лавренов

    В нашем дворе песочница вообще "тихий ужас", а ЖЕКу все пофиг, он стоянки для машин строит.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up