Як пішоходу вижити на дорогах. Поради експерта

Як пішоходу вижити на дорогах. Поради експерта
  • У Хмельницькому зростає кількість ДТП з пішоходами. Минулого року під колеса автомобіля потрапило 140 хмельничан. 
  • З початку 2017 автомобілі збили 75 мешканців. 
  • Як правильно переходити дорогу та вберегти життя, радить експерт з безпеки дорожнього руху Віктор Козоріз. 

З січня по серпень на дорогах Хмельницького патрульні зафіксували 988 аварій. У ДТП постраждало 197 хмельничан, майже половина з них - пішоходи. Загинуло семеро мешканців. Таку статистику наводять в управлінні патрульної поліції Хмельницького.

Експерт з безпеки дорожнього руху Віктор Козоріз каже, за високу аварійність відповідає і міська влада. Мовляв, саме чиновники мають думати про те, як облаштувати пішохідні переходи, світлофори та дорожню розмітку в місті. 

Корисне посилання

Актуальні ціни на ВИС у Хмельницькому на Automoto.ua.

Відео дня

- Основне - це зниження швидкості у містах. В Європі прийнята середня швидкість 50 км/год, а в нас 60 і ніхто не дотримується того. Йде тенденція до зменшення до 30 км/год. При такій швидкості, якщо пішохід порушить чи водій, то всі залишаться живими. Потрібно щороку робити аудит перехресть, пішохідних переходів у місті, спрацьовувати на випередження. Тоді коли ці результати ляжуть на стіл міському голові чи начальнику відділу по безпеці дорожнього руху, то вони будуть змушені прислуховуватися, - розповідає віце-президент ГО "Товариство учасників руху" Віктор Козоріз. 

Читайте також: Світлофори встановлюють лише після ДТП? Що каже статистика, влада і поліція

Хмельничани переходять дорогу і розмовляють по телефону

Як вижити пішоходу на дорогах

  1. "Береженого пішохода Бог береже".

Навіть якщо впевнені у своїй безпеці, майте на увазі, що водій, який їде п'яним, буде намагатись проскочити перехрестя, на якому може бути пішохід. Треба пам'ятати, що пішохідний перехід - це місце підвищеної небезпеки і не треба відразу, як загорілось зелене світло, бігти. Потрібно почекати декілька секунд, щоб всі водії зупинилися, а потім встановити зоровий контакт з водієм, впевнитись, що він вас бачить. 

  1. Обирайте знайомий і безпечний маршрут

Треба намагатися триматися подалі від дороги. Якщо є тротуар біля дороги і трохи далі, то обирайте той, що далі. Якщо автомобіль вилетить з дороги, то менше шансів потрапити під колеса. Ходіть дворами, де менше автомобілів. Розробіть маршрут, який ви добре знаєте. 

  1. Будьте прикладом для своїх дітей

Ніщо так дитину не переконає, як приклад батька або матері. В школі все сприймається як предмет, як нав'язане знання. Якщо ж батько каже, що не треба переходити, поки горить червоне, то дитина цього і не робитиме. 

  1. Виділяйте себе на дорозі в темну пору доби

Дуже важливо користуватись світловіддзеркалювачами. Це дуже важливо, особливо для дітей, які вчаться у другу зміну або ходять на гуртки. 

  1. "Дай дорогу дурню"

Якщо не поспішаєш, то варто підійшовши до пішохідного переходу почекати, поки водій сам зупиниться. Якщо вас пропустили, то варто подякувати водію. Краще почекати, поки пройде потік машин. Пішоходи часто думають, що як тільки підійшли до переходу, то відразу можуть йти. А водій може просто не побачити вас. Також легше переходити групою. 

  1. Не відволікайтеся на дорозі

Переходячи дорогу, не можна розмовляти по телефону, треба зняти капюшон і навушники. Так легко потрапити не лише під колеса автомобіля, але й під поїзд. 

  1. Пам'ятайте про відповідальність пішоходів

Варто думати про і моральну, і про адміністративну, і про кримінальну відповідальність пішоходів як учасників дорожнього руху. Є випадки, коли пішоходи стають причинами серйозних ДТП, де гинуть люди. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Николай Коваль

    Зробіть будь -ласка перехід через вулицю Олімпійську в парк.Доріжку пішохідну зробили а зебру через дорогу намалювати забулися.Кожен  день там переходять дорогу тисячі людей і кожен другий з дітьми.

    Анна Островська reply Николай Коваль

    свободівська влада на всіх наплювала
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює Від читача 14:24 Маленьким хмельниччанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up