Якщо ми за здорову націю, то сигарети та алкоголь мають бути дорогими та недоступними – Ганна Гопко

  • Oksana Totovytska

68% курців хочуть кинути курити. І тому додаткові заходи, як підвищення акцизів, повна заборона реклами, різні соціальні ролики, які показують про наслідки куріння, стимулюють курців зробити таке важливе життєве рішення.


Ганна Гопко, народний депутат України, вважає, що поширеність куріння в Україні зменшилась із 37% у 2006 р. до 24% у 2015 р. завдяки комплексу антитютюнових заходів. Про це вона розповіла в ефірі телеканалу «Еспресо». По-перше, були підвищені акцизи і зросли ціни на сигарети. По-друге, була заборонена реклама тютюну. По-третє, окрім текстових попереджень на пачках сигарет, з’явились фотоілюстрації хвороб – наслідків куріння. Окрім того, проведено декілька ефективних інформаційних кампаній. Важливим заходом стало звільнення кафе, барів та ресторанів від тютюнового диму, і молоді, яка там працює, стало значно легше дихати, пояснила народна депутатка.

Нещодавно виповнилось 10 років, як Україна імплементувала Рамкову конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, згадала Г. Гопко.

«Тому завдяки законодавчим ініціативам та позиції держави маємо таку хорошу статистику подолання тютюнової епідемії та зменшення хвороб, напряму пов’язаних із тютюнокурінням. Таку політику потрібно продовжувати. Потрібно збільшувати акцизи на тютюнові вироби», - зауважила пані Ганна.

Відео дня
98% тютюнового ринку займають транснаціональні тютюнові компанії. Їхня стратегія – тримати акцизи якомога нижчими, щоб українці масово споживали тютюн, що дозволило б їм отримувати надприбутки. Коли у 2008 році лише починали підвищувати акцизи на тютюн, то держава отримала близько 3 млрд грн доходів до бюджету, а в 2015 році держбюджет вже отримав майже 22 млрд грн.

«Але сигарети все ще лишаються доступними, вони дешевші шоколаду. Причиною є тютюновий лобізм через податковий комітет та уряд. Але якщо ми за здорову націю, то сигарети і алкоголь мають бути дорогими та недоступними!» - наголосила Г. Гопко.

«68% курців хочуть кинути курити. І тому додаткові заходи, як підвищення акцизів, повна заборона реклами, різні соціальні ролики, які показують про наслідки куріння, стимулюють курців зробити таке важливе життєве рішення. Мій дядько помер у 47 років від раку легень, бо він викурював три пачки сигарет в день», - вважає пані Ганна.

Нагадаємо, що у Верховній Раді зареєстровані два важливих антитютюнових законопроекти, співавтором яких є й нардеп Ганна Гопко. Законопроект №2820«Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну» пропонує заборонити ароматизовані сигарети, запровадити великі попередження про шкоду куріння і розташувати їх у верхній половині пачки з її обох боків. Законопроект №4030а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту громадського здоров'я від шкідливого впливу тютюнового диму)» передбачає заборону на видиме розміщення тютюнових виробів у місцях продажу.

Коментарі (1)
  • Nadya Tekluk

    ещё виноградники уничтожьте.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up