Особливості електронного декларування доходів держслужбовців

  • Анонім
Особливості електронного декларування доходів держслужбовців
На шляху свого розвитку Україна долає різні труднощі і прикладає багато зусиль до вдосконалення своєї державності. Наразі особлива увага приділяється проблемі, яка, блокуючи ефективність в роботі органів державної влади та перешкоджаючи реалізації громадянами своїх законних прав та інтересів, не дозволяє країні рухатися вперед. Мова йде про проблему корупції в Україні. Так, одним із основних антикорупційних нормативних регулювань, а саме Законом України «Про запобігання корупції», закріплено новий порядок подання декларацій.

На шляху свого розвитку Україна долає різні труднощі і прикладає багато зусиль до вдосконалення своєї державності. Наразі особлива увага приділяється проблемі, яка, блокуючи ефективність в роботі органів державної влади та перешкоджаючи реалізації громадянами своїх законних прав та інтересів, не дозволяє країні рухатися вперед. Мова йде про проблему корупції в Україні.

На подолання проявів корупції у нашій державі спрямовується чимало зусиль. Так, одним із найбільш ефективних методів профілактики останньої у державній сфері залишається фінансовий контроль осіб, уповноважених на виконання функцій держави та органів місцевого самоврядування, а також інших прирівняних до них осіб.

Фінансовий контроль – це один із засобів запобігання корупції, який передбачає заповнення в паперовій формі посадовими особами декларацій про майно, доходи, витрати та зобов’язання фінансового характеру за певний період часу, після чого такі декларації підлягають оприлюдненню. Саме в такий спосіб українські посадовцій декларували свої доходи.

Відео дня

Ухвалення ряду нормативно-правових актів, що закріплюють основні заходи боротьби із корупційними проявами в нашій країні, поставили перед державою нові завдання щодо вдосконалення фінансового контролю до більш ефективного засобу запобігання корупції.

Так, одним із основних антикорупційних нормативних регулювань, а саме Законом України «Про запобігання корупції», закріплено новий порядок подання декларацій, згідно якого особи, уповноважені на виконання функцій держави та органів місцевого самоврядування, а також інші прирівняні до них особи зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством з питань запобігання корупції.

Іншими словами, порядок декларування вже з 15 серпня 2016 року здійснюється в електронному вигляді.Таким чином, вищезгадані посадові особи, декларації в паперовій формі не заповнюють, як це було раніше.

Проте, варто зауважити, що основними нововведеннями також є й зміст необхідних для подачі декларацій. Він набагато повніший від свого попередника, оскільки на сьогодні декларуванню також підлягають, наприклад, готівкові кошти, об’єкти незавершеного будівництва, коштовні покупки, тобто у декларації зазначаються досить деталізовані дані про типи майна та кількість доходів суб’єкта декларування. Крім того, і найголовніше – за внесення завідомо неправдивих відомостей до декларації про майно, доходи, витрати та зобов’язання фінансового характеру декларант несе кримінальну відповідальність.

Такі нововведення, за попередніми прогнозами, мають суттєво вплинути на стан корупційної розповсюдженості в Україні та, шляхом моніторингу способу життя посадовців, значно зменшити незаконні збагачення останніх.

Сьогодні Україна має можливість застосовувати автоматизовані системи обробки інформації, що допомагає публічно розкривати зміст декларацій, із відкритим до них доступом громадськості, шляхом оприлюднення їх через мережу Інтернет. Умови нового електронного декларування, в свою чергу, не дозволять приховати жодного стороннього доходу декларанта. Спеціальні органи та громадяни зможуть моніторити зміни матеріального становища посадових та службових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування з метою встановлення неправомірного збагачення останніх. В свою чергу, оприлюднюючи такий широкий спектр інформації щодо своїх доходів, посадові особи матимуть можливість довести чесність свого заробітку та зняти з себе безпідставні звинувачення у корупційних злочинах.

Віктор Худняк

начальник Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up